Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hypotéka a finance / foto: shutterstock

Hypotéka: co banky chtějí od žadatelů-zaměstnanců vědět?

Koupit si nemovitost není jen tak. Jelikož mnohým nedřímají v kapse miliony, musí se nejdříve sjednat úvěr. Banky jsou však opatrné, zejména při současném stavu ekonomiky. Co kontrolují například u zaměstnanců?

Je rozdíl mezi tím, pokud žádáte o půjčku na bydlení a jste v pozici osoby samostatně výdělečně činné, a když jste v pozici zaměstnance. Na jedince se zkrátka kladou trochu jiné podmínky. Zaměřme se na ty, kteří jsou v běžném zaměstnaneckém poměru, a prozraďme si, co bankovní instituce chtějí vědět a co kontrolují.

Hypotéka

Jaká je průměrná výše příjmů?

Na co se bankéři ptají předtím, než schválí žádost o hypoteční úvěr, je průměrná výše příjmů. Zatímco některou banku zajímá pouze příjem z posledních tří po sobě jdoucích měsíců, jiné se zajímají o plat z posledního roku.

V souvislosti s tím se ptají na stabilitu daného obnosu, který vám putuje na bankovní konto. Problém nastává v okamžiku, kdy se narazí na výkyvy, jež nemají odůvodnění (nebo chabé zdůvodnění).

Smlouva na dobu určitou nebo neurčitou?

Taktéž si prochází pracovní smlouvu. Je sjednána na dobu určitou nebo zde nehrozí, že by vás po skončení zkušebního období nevyhodili? Dalo by se říct, že ti, kteří jsou ve zkušební (nebo naopak výpovědní) lhůtě nemají šanci na získání adekvátního, požadovaného úvěru. Do karet rozhodně nahrává smlouva sjednaná na neurčito.

Výpočet hypotéky

Jaké je místo výkonu práce?

Co se málo ví je, že banky posuzují i místo výkonu práce. Věděli jste, že bankovní instituce rozlišují žadatele-zaměstnance pracující na území České republiky a pracující na území členských zemí Evropské unie? Jiná situace pak nastává, pokud je místem výkonu práce některá z třetích zemí.

V souvislosti s výkonem práce musíme zmínit i pracovní pozici. Tento údaj nepřímo ovlivňuje získání hypotéky a mnohdy se nad informací jen mávne rukou, ale jindy se k němu bankéři rádi přiklání a na základě něj se rozhodují.

 

Zdroj:

https://www.kurzy.cz/zpravy/578991-hypoteka-pro-zamestnance--co-vse-chteji-banky-vedet-o-prijmech/

Hypotéka: co banky chtějí od žadatelů-zaměstnanců vědět?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!