Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přepis vozu / foto: shutterstock

Jak poznat kvalitní autopůjčovnu?

Ne vždy máte k dispozici vlastní automobil. Snadno se může stát, že se svým vozem nabouráte a potřebujete jej dát na nějaký čas do servisu, případně na něm dojde k nějaké technické závadě, kterou nejste schopni vyřešit sami během pár chvil. V těchto a mnoha dalších situacích je dobré vědět, že se lze obrátit na půjčovnu aut.

V tuzemsku funguje autopůjčoven celá řada. Jak tedy poznat tu spolehlivou, u níž budete mít jistotu férového jednání? Všímejte si následujících rad.

Kdy se vyplatí obrátit se na půjčovnu aut?

Je mnoho momentů, kdy vám může autopůjčovna náramně pomoci. Kromě výše uvedených jsou typickými zákazníky půjčoven aut lidé, kteří sice mají příslušné a platné řidičské oprávnění, ale z nějakých důvodů nevlastní automobil, případně jiné motorové vozidlo. Mnohdy jde už jen o samotný fakt, že na něj nemají finanční prostředky, výjimkou není ani situace, kdy člověk zkrátka vozidlo nepotřebuje nutně ke svému životu a nechce jej mít v osobním vlastnictví, neboť by to stálo zbytečně moc peněz, už jen kvůli nezbytné povinnosti platit povinné ručení, zajistit si parkování apod.

Autopůjčovna
Autopůjčovna – Zdroj: Shutterstock.com

Základní pravidlo – kontrola kvality půjčovny před sjednáním pronájmu

Každá spolehlivá půjčovna aut se v dnešní době pozná už poměrně jednoduše. A sice podle recenzí předchozích zákazníků. Stačí se podívat na renomované recenzní weby, případně pak využít běžné portály a vyhledávače. Jako dobrá ukázka poslouží půjčovna aut Taggart, která má pobočky v Praze a Brně. Má stovky kladných hodnocení na Googlu a Seznamu. Ti z vás, kteří využívají Facebook, si mohou také tam jednoduše najít oficiální stránky dané společnosti. I na nich zjistí, zda jsou klienti se službami půjčovny aut spokojeni, případně zda mají nějaké drobné či zásadnější výhrady.

Dalším prvkem, který vám může pomoci se zorientovat na trhu s půjčováním osobních a užitkových vozidel, je samotná prezentace firmy na internetu. Dobrá půjčovna aut si totiž dává záležet na svojí image, takže se věnuje také tomu, v jakém stavu jsou její internetové stránky. Pakliže narazíte na nějakou společnost, jež se online prezentuje pomocí výrazně zastaralých stránek, není to nejlepší znamení. Pak byste se raději měli poohlédnout po nějaké lepší konkurenci.

V neposlední řadě se vyplatí zeptat lidí ve svém okolí, zda už s nějakou půjčovnou aut nemají zkušenosti a nemohou vám doporučit solidního dočasného poskytovatele vozidel.

Pozor na skryté poplatky

Zákazníci často dělají chybu v tom, že uvěří ceně, která je za pronájem aut avizovaná. Pak se ale diví, že finální suma původní částku výrazně převyšuje, případně se po nich žádají různé doplatky apod. Skutečně dobrá firma se pozná hlavně dle toho, že vám už před sjednáním smlouvy jasně řekne, kolik za službu celkem zaplatíte. Zároveň garantuje, že vám nebude účtovat nějaké skryté a dodatečné poplatky. Měli byste vždy přesně vědět, kolik za vypůjčení vozidla platíte, ještě než pronájem stvrdíte. Zvláště důležité je to v okamžiku, kdy si sjednáváte spíše dlouhodobější pronájem automobilu.

Skryté poplatky se často týkají i na první pohled nepodstatných záležitostí. Některé méně solventní společnosti si například účtují peníze navíc tehdy, pokud automobil používá druhý řidič. Pozor si dejte rovněž na to, když hodláte cestovat mimo území České republiky. Pouze vybrané společnosti, k nimž se řadí zmíněná půjčovna aut Taggart, nabízí možnost cestovat po celé Evropě v základní ceně bez dodatečných poplatků.

Půjčovna aut
Půjčovna aut – Zdroj: Shutterstock.com

Někdy bývá složitou záležitostí tankování. Dobrou volbou je určitě společnost, u níž budete mít jasně nastavenou podmínku, kdy vám automobil přistaví s plnou nádrží. Vy jej při zpětném předání vrátíte opět plně natankovaný. Během cest si samozřejmě benzín či naftu budete kupovat za své.

Služby v ceně

Nesmírně důležitým parametrem, podle něhož byste se měli řídit, je rozpětí služeb, jež máte v rámci pronájmu automaticky k dispozici na základě platby. Samozřejmostí má v tomto ohledu být pojištění vozidla, a to nejen povinného ručení, ale také havarijního pojištění. Dále nesmí chybět bezplatný servis vozidla, pokud by došlo k nějaké technické závadě. Solidní firma vám ochotně přistaví náhradní automobil, jestliže u toho původního dojde k jeho nepojízdnosti.

Už bylo zmíněno, že také pojištění má být součástí pevné ceny. Méně ochotné firmy si účtují speciální poplatky za povinné ručení, havarijní pojištění, potažmo různá drobná připojištění. Kvůli tomu se vám pak zapůjčení vozidla může minimálně o pár set korun prodražit, což je jistě nepříjemné. Proto se informujte, jak to s pojištěním auta bude. Nikdy nevíte, zda se nestanete účastníky (ba dokonce viníky) dopravní nehody.

Nepodceňujte podmínky přistavení a odevzdání vozu

Leckdy opomíjenou službou je přistavení a následné zpětné předání automobilu. Převážná většina firem má tuto službu zcela zpoplatněnou a bude se jednat další náklady navíc. Zmíněná autopůjčovna Taggart Praha v tomto směru nabízí jasné řešení. Chcete-li si pronajmout vůz v Praze, přistaví vám jej zdarma u stanic metra. Poté jej opět na sjednaném místě po uplynutí doby pronájmu vrátíte. Není to nic složitého, za tuto službu navíc neplatíte žádné peníze navíc, což rozhodně není u řady jiných půjčoven aut samozřejmostí.

Autopůjčovna
Autopůjčovna – Zdroj: Shutterstock.com

Otevírací doba je pomocným znakem při hledání vhodné půjčovny aut

Automobil můžete požadovat náhle, proto je dobré, pokud vámi zvolená půjčovna aut funguje každý den, ideálně pak 24 hodin 7 dní v týdnu. Nemusíte poté zbytečně čekat, až se vám bude moci někdo věnovat, automobil můžete mít k dispozici klidně během pár hodin. Přesně takto funguje autopůjčovna Taggart, o níž se kompletní informace dozvíte na webu taggart.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze