Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Menší stěhování / foto: shutterstock

Jak na stěhování do zahraničí?

Dnešní svět je velmi globální. Není výjimkou, že se někdo přestěhuje za studiem či prací do zahraničí a častokrát tam i zůstane.

Takové stěhování na velkou vzdálenost do jiné země však má svá specifika a rozhodně je náročnější, než když se stěhujete v rámci ČR. Co byste předem měli vědět a na co nezapomenout?

V rámci EU je stěhování velmi jednoduché. Nemusíte vyřizovat žádné dokumenty, prostě si stačí jen sehnat bydlení a přemístit své věci. Pokud se však stěhujete mimo EU (ať už v Evropě, nebo ne), měli byste o celé záležitosti začít přemýšlet s větším předstihem. Musíte totiž dojednat formality s celními úřady a vyplnit oficiální dokumenty.

Stěhování

Bez odborníků na stěhování raději ne

Už z důvodu těch formalit je lepší obrátit se na odbornou firmu, která má se stěhováním do zahraničí zkušenosti. Pomůže vám s vyplněním všech dokumentů a vyřízením formalit. A když se stěhujete v rámci EU? I tehdy je lepší obrátit se na někoho, kdo něco takového už dělal.

Stěhováci, kteří jsou zvyklí jezdit na velké vzdálenosti, dokáží správně vybrat nejlepší cestu, odhadnout dobu jízdy i další parametry. Navíc mají velké vozidlo, a věřte, že při stěhování se do jiné země je opravdu lepší jet jenom jednou velkou dodávku, než se stěhovat nadvakrát menším pickupem. Kdyby vás náhodou napadlo si dodávku půjčit a cestu odřídit samostatně, spočítejte si, na kolik by vás takový pronájem vyšel. Nezapomínejte, že pohonné hmoty dnes nejsou nejlevnější.

Stěhování

Získáte pomoc s řadou úkonů

Profesionální stěhovací firma tady není pouze od toho, aby převezla vaše věci. Častokrát je v ceně zapůjčení obalových materiálů, takže pak sami nemusíte shánět žádné krabice. Také vám pomohou se správným zabalením nábytku a dalších věcí. Když váš majetek čeká dlouhá cesta, je dobré ho zabalit pečlivě. A kdyby se přece jenom něco stalo, stěhovací firmy bývají velmi dobře pojištěné.

K tomuto článku není otevřena diskuze