Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prkna na terasu / foto: shutterstock

Porovnání výhod a nevýhod různých materiálů terasových prken

Pokud jste se rozhodli pro renovaci venkovní terasy, prvně byste si měli zjistit nějaké praktické informace o materiálech terasových prken.

V posledních několika letech se totiž možnosti výrazně rozšířily a přinesly zajímavé alternativy. Vybrat si tak můžete mezi kompozitními plastovými a dřevěnými variantami.

Útulná terasa

Přestože jsou kompozitní plastové alternativy často dražší než dřevo, slibují větší odolnost a menší nároky na údržbu. Dřevo je i tak častou volbou, ale je nezbytné mít na paměti, že nevydrží věčně. Kompozitní materiály jsou odolnější, ovšem od některých výrobců postrádají přirozený vzhled a barvu.

Jestliže tedy vybíráte terasová prkna, je třeba myslet na spoustu věcí od nákladů přes údržbu až po odolnost a vzhled. Stejně tak potřebujete zakoupit distanční podložky na terasy, rekvalifikační terče i terasové podložky.

Výhody kompozitních palubek

Nároky na údržbu jsou menší, a tak se musíte rozhodnout, jestli vzhled a pocit z přírodního dřeva stojí za práci, která je spojena s pravidelným barvením, natíráním a výměnou částí, jež se začaly rozpadat. V případě, že byste čas trávili raději něčím jiným, kompozitní materiály jsou správnou volbou.

Kompozity se dodávají v mnoha barvách a na rozdíl od dřeva nevyžadují natírání anebo moření, aby ladily s exteriérem rodinného domu. Pro jejich výrobu se navíc používají recyklované materiály, takže terasa je šetrná k životnímu prostředí.

Stavba terasy

Technologie se zdokonalují a někteří výrobci mají v nabídce terasová prkna s tvrdým plastovým pláštěm, který je ke kompozitním deskám přilepen, aby se zvýšila odolnost. Povrch je tak méně náchylný k barvení, blednutí, poškrábání a plísním.

Nevýhody kompozitních palubek

Jedná se o drahou alternativu ke dřevu, ovšem za trvanlivost se platí. Kompozitní materiál často stojí o 15 až 20 procent více než tlakově ošetřená borovice.

Kompozitní materiály nejsou přírodní. Bez ohledu na to, kolik úsilí je vynaloženo na to, aby kompozity vypadaly jako dřevo, tak se prostě nejedná o přírodní materiál. Jediný způsob, jak získat plnou krásu dřevěné terasy, je použít pravé dřevo.

Jestliže si chcete zakoupit všechny potřebné materiály na terasu, podívejte se na stránku Gardina.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze