Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krabice na stěhování / foto: https://www.eobaly.cz/krabice-na-stehovani-a-archivaci

Organizace při stěhování je klíčová

Nikomu rozhodně nepřeji zažívat stres, který vzniká, pokud se musíme stěhovat. Samozřejmě je rozdíl, jestli jsme ke stěhování donuceni řízením osudu, nebo se k němu dobrovolně rozhodneme sami od sebe.

A rozhodně je také rozdíl, jestli se stěhujeme v rámci jedné budovy (například jeden pokoj zaměňujeme za druhý), nebo jestli měníme místo bydliště. V článku níže se budeme spíše bavit o té složitější variantě. Předpokládejme, že vás čeká stěhování těžkého nábytku a spousty drobností.

Abychom si nepřidělávali více starostí, než by bylo nutné, je klíčové se na stěhování připravit. Zajistit si včas vše potřebné a v klidu vše naplánovat.

Náročné stěhování

Co je během stěhování důležité?

Plánování a příprava – Mít vytvořený časový rozvrh a plán příprav, není vůbec na škodu. Klidně si jednotlivé body a fáze zapisujte do poznámkového bloku. Utřídíte si tak myšlenky a srovnáte priority. Připravte si předem také vše potřebné. Krabice na stěhování, obalový materiál, ochranné pomůcky atp. Na některé konkrétní „pomocníky“ při stěhování se podíváme níže v článku.

Také pomůže, když si předem roztřídíte věci, které se chystáte stěhovat. Vyřaďte vše nepotřebné a zbavte se zbytečností.

Stěhování může být nepředvídatelné, proto se připravte na neočekávané události, které by vás mohly zaskočit. Důležité a osobní předměty, jakou jsou doklady, klíče, telefon apod. mějte vždy po ruce.

Požádejte o pomoc – Pokud si nemůžete dovolit najmout profesionální stěhovací firmu, která se o všechno postará, neváhejte se obrátit se žádostí o pomoc se stěhováním na své blízké. Jistě rádi pomohou a vy nebudete na vše sami.

Udělejte si čas na sebe – I když je stěhování časově náročné, nezapomínejte na sebe a svoji psychickou pohodu. V průběhu stěhování se snažte o relaxaci a odpočinek. Udělejte si čas na jídlo, pití a spánek. Vyjděte si na čerstvý vzduch. Pamatujte, že nejdůležitější je vaše zdraví a nemá cenu se přetěžovat. Fyzicky, ani psychicky.

Opatně s těžkými předměty

Tipy na „pomocníky“ při stěhování

Mít připravené správné pomůcky ke stěhování ušetří spoustu potencionálních problémů.

Co je tedy dobré si připravit?

Krabice na stěhování: Kvalitní krabice jsou důležité pro ochranu vašich věcí během stěhování. Měli byste mít přichystáno dostatek krabic různých velikostí, aby se do nich vešly všechny vaše věci. Pomohou i běžné krabice, např. ty vyřazené z obchodů, ale dejte pozor na jejich pevnost. Ne všechny mají dost pevné dno. Pro tyto účely se nejlépe hodí krabice na stěhování, které jsou navrženy tak, aby snesly větší zátěž a dobře se s nimi manipulovalo. Bývají také opatřeny potiskem, který umožňuje jejich přehledné označení dle předmětů, které jsou v krabici uloženy.

Věci, které z jakéhokoliv důvodu nepořídíte ihned po stěhování vybalit, můžete v těchto krabicích nechat uložené a nechat stranou na později.

Obalový materiál na ochranu předmětů: Můžete použít bublinkovou fólii, obyčejný balicí papír nebo noviny na ochranu křehkých věcí během stěhování. Předměty obalíte a dostatečné množství můžete použít i jako výplň mezi nimi. Ke stejnému účelu dobře poslouží i kusy látek, jako třeba stará trika, ručníky atp.

Nářadí: Šroubováky, kladiva, kleště aj. mohou být užitečné, zvlášť pokud je třeba demontovat nábytek. Samozřejmě konkrétní nářadí, které budete potřebovat, bude záviset na vašich aktuálních potřebách a situaci. Mějte tyto věci po ruce, ať je nemusíte komplikovaně shánět.

Pamatujte také na zdánlivé drobnosti: Dostatek lepicí pásky, fixy na popisování krabic, ale i ochranné pracovní rukavice – to vše se bude hodit při stěhování většího množství předmětů.

Větší pomocníci jsou velké plus: Pokud vlastníte nebo máte možnost si vypůjčit ruční manipulační vozík, tzv. rudl, je to pro stěhování větších kusů nábytku ideální nástroj. Stejně tak jako malý vozík, plošinka s kolečky.

Dobře organizované stěhování

Jakkoli nervy dráždící může stěhování být, jde pouze o dočasný proces. A i když se může zdát nekonečné, jednou vše bude hotové a budete si moci užít nových prostor a změn.

Myslete pozitivně. Jak se říká, s úsměvem jde všechno líp!

K tomuto článku není otevřena diskuze