Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlajka Gruzie a EU / foto: shutterstock

Gruzie se zřejmě změní z proevropské země na proamerickou

Gruzii zachvátily protesty, spouštěčem se stal návrh vládního zákona o zahraničních agentech. Co tento zákon znamená a proč jeho nepřijetí těžko něco změní?

Zákon o zahraničních agentech – je ruský nebo americký?

Gruzie se rozhodla implementovat do svého legislativního rámce i zákon o takzvaných zahraničních agentech. Jde o to, že neziskové organizace a média, které dostávají peníze ze zahraničí, se musí registrovat a jsou se zvýšenou mírou sledovány, aby přes ně neprobíhaly činnosti podporující destabilizaci státu. První na světě zavedly tento zákon Spojené státy americké (USA) a to již v roce 1938. Ruská federace je následovala až nedávno, přesto se o tomto zákonu mluví jako o „ruském“. V podobných formách jej přijalo i Maďarsko a Izrael, v současnosti jej implementuje Kanada, údajně proti vzrůstajícímu vlivu Číny. Je tedy jedno, zdali se Gruzie rozhodla přijmout ruský či americký zákon o zahraničních agentech, záleží na každém novinovém plátku, jak to pojmenuje. V Gruzii se odehrály protesty a vláda „Gruzínský sen“ nakonec zákon stáhla. Jak se dalo ale předpokládat, protesty to nijak nezastavilo, naopak jejich intenzita začala narůstat.

Proevropské směřování Gruzie

Těžko se dalo říci o zahraničním směřování Gruzie něco jiného, než že bylo proevropské. Vlajky EU je tato malá asijská země doslova zaplavena a o nějakém proruském postoji nelze vůbec mluvit. V případě Ukrajiny v roce 2014 to bylo jinak, země byla rozdělena zhruba na dvě poloviny, jedna chtěla integraci do EU, druhá do Ruskem vedeného Eurasijského svazu. Prezident Janukovyč lavíroval mezi oběma bloky, jak se dalo, ale to se mu stalo nakonec osudným, byl v únoru 2014 svržen.

Naproti tomu Gruzie chce většinově do EU (i když leží v Asii) a tento stav je tam dlouhodobě. Evropská Unie s ní nemá problém také, jsou tu všemožné podpůrné programy rozvoje. Nicméně s Gruzií mají problém USA a to je možná kámen úrazu jejího proevropského směřování. Jde o to, že Gruzie zatím čelí tlaku Ameriky a nevyhlásila sankce proti Rusku, vztahy s jejím velkým sousedem se přeci jen postupně začaly normalizovat. A USA potřebují tlačit na Rusy ze všech směrů, proto je pro ně gruzínská klidná proevropská cesta nevýhodná. Američané celkem brzy přiznali, že převrat na Ukrajině tehdy podporovali a zde se situace vyvíjí podobným způsobem. Bohužel se musíme smířit s tím, že případná nová gruzínská vláda už nebude tak proevropská, jako ta dnešní.

Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Georgian_Dream
https://www.nytimes.com/2023/03/10/world/europe/georgia-foreign-agents-protests.html

Anketa

Gruzie se zřejmě změní z proevropské země na proamerickou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!