Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dům v Chorvatsku / foto: shutterstock

Zajímají vás nemovitosti v Chorvatsku? Provedeme vás nákupem apartmánu

Chorvatsko je bezpečné místo pro život. Investice do nemovitosti se může změnit ve složitý proces, a proto byste se měli seznámit se základními pravidly a osvědčenými postupy, ať už plánujete zakoupit apartmán, rodinný dům, pozemek, nebo administrativní budovu.

Chorvatsko je pro české turisty velkým lákadlem, ovšem v posledních několika letech se zvýšil i zájem o koupi nemovitosti v dané zemi ze strany českých občanů.

Kdo může koupit nemovitost v Chorvatsku?

V první řadě občané Chorvatska nejsou nijak omezeni, co se týče investice do nemovitosti. Navíc si mohou sjednat úvěr na bydlení u chorvatské banky, ba dokonce mají přístup ke státním dotacím. Chorvatsko například poskytuje dotace pro mladé lidi, kteří si chtějí koupit vlastní bydlení.

Samozřejmě je trh s nemovitostmi otevřen i pro občany Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska a taktéž pro právnické osoby z členských států. Rezidenční nemovitost si tak můžete zakoupit, aniž byste potřebovali souhlas ministerstva spravedlnosti.

 Nákup nemovitosti v Chorvatsku

Jak je to s vlastnickým právem?

Pokud máte zájem o nákup nemovitosti v Chorvatsku, je velice dobré mít po ruce zkušeného právníka zabývajícího se i nemovitostmi. V Chorvatsku totiž to, že jste podepsali smlouvu o koupi nemovitosti, ještě neznamená, že se stanete jejím vlastníkem.

Vlastnické právo nezískáte automaticky při koupi nemovitosti, ale musíte svou koupi zaregistrovat ještě v katastru nemovitostí (chorvatsky zemljišna knjiga). Žádost o zápis do katastru nemovitostí je nezbytné podat u příslušného obecního soudu, a to do 60 dnů od koupě nemovitosti. V opačném případě zaplatíte správní poplatek ve výši pětinásobku částky.

Co je to status „aktivna plomba“?

Jakmile najdete nemovitost, prvně si zjistěte, zda je vlastnické právo k nemovitosti čisté. V Chorvatsku se velice často setkáte s tituly plnými závazků. Kdykoliv je vůči nemovitosti nějaký závazek, otevřený spor, dluh nebo další pasivum, je to uvedeno v katastru nemovitostí.

Jedním z takových závazků je status „aktivna plomba“. V podstatě to znamená, že katastr nemovitostí obdržel žádost k dané nemovitosti, ale ta ještě není vyřešena, případně přidělena úředníkovi nebo související řízení ještě nebylo zahájeno. Jakmile dojde k vyřešení, přidělení nebo zahájení řízení, „aktivna plomba“ se ze záznamu v katastru nemovitostí odstraní. Jinými slovy, „aktivna plomba“ znamená, že probíhá řízení o určitém požadavku na nemovitost.

 Nákup nemovitosti v Chorvatsku

Předkupní smlouva je užitečná

V Chorvatsku se běžně uzavírá předkupní smlouva, ale není to povinné. Nicméně doporučuje se, protože celému procesu dává jakousi jistotu a chrání vás jako kupujícího. Předkupní smlouva slouží k vymezení podmínek prodeje nemovitosti a záměru koupit. Obsahuje informace o nemovitosti, její popis, jakož i práva a povinnosti kupujícího i prodávajícího.

I v takovém případě je vhodné mít právníka, protože je to profesionál, který se postará o to, aby smlouva obsahovala všechno potřebné, a tím pádem vás chránila. Každý detail je důležitý.

Předkupní smlouva je platná pouze v případě, že je ověřena u notáře, který se nazývá javni bilježnik.

Kupní smlouva musí být neprůstřelná

Uzavření smlouva je nejdůležitějším aspektem koupě nemovitosti. Ujistěte se, že je ve smlouvě definováno vše potřebné a nezbytné. Jedná se o situaci, kdy nechcete riskovat, ba ani spoléhat na důvěru.

Přenechejte činnost právníkovi. Jen tak zajistíte ochranu svých práv a zájmů. Každá kupní smlouva by měla obsahovat:

  • informace definované v předkupní smlouvě,
  • datum předání nemovitosti kupujícímu,
  • záruku prodávajícího, že na nemovitosti nejsou vztažena žádná práva třetích osob,
  • další informace, jež jste považovali za zásadní pro uzavření smlouvy.

Všechny kopie kupní smlouvy nechejte ověřit notářem. Kopie se zasílá prodávajícímu, kupujícímu, notáři, katastrálnímu oddělené příslušného soudu, správci daně a bance (pokud žádáte o hypotéku na koupi nemovitosti).

Podpis smlouvy

Pravidlo pro výstavbu 70 metrů od moře

Existuje zvláštní soubor pravidel, která upravují novou výstavbu na pobřeží. Zmíněná pravidla zahrnují zákaz výstavby ve vzdálenosti menší než 70 metrů od moře.

Potřebujete chorvatský bankovní účet

Pokud chcete koupit nemovitost v Chorvatsku, nemusíte si zakládat chorvatský bankovní účet. Nicméně musíte mít takzvaný chorvatské OIB, což je osobní identifikační číslo vydávané Chorvatskem všem, kteří vstupují do chorvatského finančního systému.

Potřebujete pomoc s nákupem nemovitosti v Chorvatsku?

V případě, že jsou ve vašem hledáčku nemovitosti Chorvatsko, obraťte se na inzertní server Croreal.com, který poskytuje i doplňkové služby včetně překladů a legislativy. Jedná se o největší inzertní portál s chorvatskými nemovitostmi, přičemž inzeráty jsou v češtině a taktéž komunikace s prodávajícím probíhá v češtině přes online formulář s automatickým překladačem. Požádat můžete o zastupování.

K tomuto článku není otevřena diskuze