Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mexiko: Co o něm možná nevíte

Mexiko se rozkládá v Severní Americe, částečně zasahuje do Střední Ameriky. Na severu sousedí se Spojenými státy americkými, na západě a jihu s Tichým oceánem, na jihozápadě s Guatemalou, Belize a Karibským mořem.

Na severu země se kolem hranic rozléhají pouště Sonora a Chihuahua, které zasahují i na území Spojených států. Na západní a východní hranici Mexika se táhne pás pobřežních nížin. Směrem do vnitrozemí se zvedají na západě v pohoří Sierra Madre Occidental a na východě v Sierra Madre Oriental. Zhruba uprostřed země mezi horami najdeme skupinu plošin s názvem Altiplano Central.

V jižní části země se směrem od západu k východu táhne vulkanický pás Cordillera Neovolcánica. Zde se nacházejí aktivní sopky Popocatépetl (5452 m), Volcán de Fuego de Coloma (3960 m), Pico de Orizaba (5636 m) a Iytaccíhuatl (5286 m).

Hned po Brazílii je Mexiko na druhé příčce mezi zeměmi s největší populací katolického vyznání na světě.

Mexiko leží v oblasti tzv. ohnivého prstence. Jde o jednu z nejnebezpečnějších vulkanických a zemětřesných částí světa.

 

Státní vlajka je tvořena vertikální zeleno-bílo-červenou trikolorou. Jejím centrálním symbolem je státní znak Mexika. Jednotlivé barvy mají svou symboliku. Zelená znamená naději, bílá ryzost a čistotu, červená je barvou krve mexického obyvatelstva. Dohromady jsou pak barvami národní osvobozenecké armády.

magazin.cz

 

Státní znak znázorňuje orla sedícího na kaktusu, který v zobáku drží hada. Kaktus stojí na skále obklopené jezerem. Jedná se vlastně o vyobrazení staré aztécké legendy o založení starobylého města Tenochtitlánu.

Nejstarší univerzitu Severní Ameriky najdeme v Mexiku. Zde byla v roce 1551 založena Národní mexická univerzita.

Právě z Mexika se do celého světa rozšířila čokoláda, kukuřice nebo třeba pálivé chilli papričky. Také rostlina s názvem vánoční hvězda má svůj původ v Mexiku. Aztékové jí říkali cuetlaxochitl.

magazin.cz

 

Děti v této zemi nedostávají dárky na Štědrý den, ale později. Rozbalují je až na Tři krále, tedy 6. ledna.

Hlavní město Mexico City leží na místě bývalého aztéckého centra Tenochtitlánu. Je tedy položeno na jezeře. Jeho voda je neustále odčerpávána a slouží pro potřeby několika milionů obyvatel. Každý rok se však město propadá o 15 až 20 centimetrů.

Mexico City je zároveň nejstarší a nejvýše položené hlavní město v Severní Americe. A také je jedno z největších měst světa.

 

magazin.cz

 

Španělští dobyvatelé rozšířili v Mexiku zvyk býčích zápasů, dnešní národní sport země. Jeho hlavní sezonou je období od listopadu do dubna. Plaza Mexico je největší arénou býčích zápasů světa.

Roku 2007 byla mexická pyramida Chichén Itzá zapsána na seznam nových sedmi divů světa.

Země je domovinou jednoho velmi vzácného zvířecího druhu, a to zajíce vulkánového. Ten žije jenom v blízkosti mexických sopek.

Nejmenší psí plemeno světa, čivava, dostalo své jméno podle jednoho mexického státu – Chihuahua.

magazin.cz

 

V jižním Mexiku obývá džungle největší divoká kočkovitá šelma Severní Ameriky, jaguár.

Co je pro Čechy pivo, to je pro Mexičany tequila. Tento nápoj se tradičně připravuje z modré agáve neboli agáve tequilana. Ta byla v dávných dobách zdrojem potravy domorodých Mexičanů. Ti z ní také vyráběli látky a papír. Někdy ji využívali i jako prostředek k mučení svých nepřátel.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!