Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.galacticatours.com

Na horské dráze do vesmíru

Britský zábavní park otevřel novou atrakci, díky níž prožijete virtuální cestu do hlubin vesmíru.

Vesmírná turistika jistě patří mezi sny každého dobrodruha. Ačkoliv komerční lety na oběžnou dráhu Země už jsou skutečností a v budoucnu se jejich nabídka díky aktivitám miliardáře Bransona ještě rozšíří, stále jsou drtivé většině populace finančně zcela nepřístupné. Naštěstí je tu ale virtuální realita, pomocí níž se lze celkem věrně ponořit nejen do blízkosti Země, ale i do vzdálených koutů galaxie. A když se k virtuálnímu výletu přidají i skutečné pocity z přetížení simulované na speciální horské dráze, zážitek z vesmírného výletu je téměř dokonalý.

Hurá do zábavního parku!

Pokud byste o takový simulovaný výlet do vesmíru měli zájem, budete muset vyrazit do Velké Británie, konkrétně do Staffordshiru, kde stojí obrovský zábavní park Alton Towers. Ačkoliv se provozovatel parku nedávno potýkal s nemilou havárií jedné z atrakcí, při níž došlo ke zranění několika lidí, dokázal problémy urovnat a udobřit si potencionální návštěvníky otevřením zbrusu nové atrakce, která láká na realistický zážitek cesty do dalekých končin vesmíru.

Atrakce nazvaná Galactica v sobě kombinuje tradiční žaludeční stěny dráždící zážitek z horské dráhy s virtuální realitou, která vás přenese do zcela odlišného uměle vytvořeného prostředí. Samotná dráha je dlouhá 840 metrů a řítí se po ní kabina s kapacitou 28 pasažérů. Provozovatel slibuje, že během jízdy zažijete přetížení kolem 3,5 G a v nejrychlejší části pofrčíte rychlostí 75 km/h. Pro žaludek to je jistě intenzivní zážitek trvající bohužel (pro někoho možná bohudík) pouhých 189 sekund. Naštěstí tu je ale přidaný rozměr v podobě virtuální reality.

Jízda s VR brýlemi

Každý cestující dostane na hlavu brýle Samsung Gear VR jejichž prostřednictvím může zažít ten pravý vesmírný výlet. Po zapnutí se ocitnete na palubě futuristického kosmického korábu, v jehož útrobách se nejprve přenesete na okraj sluneční soustavy a poté se jakýmsi portálem s červí dírou přenesete na dvě vzdálené planety. Jedna z nich vás ohromí ohnivými vulkány, erupcemi a valící se lávou, druhá naopak nabídne mrazivý svět nekonečného sněhu a ledu.

Podle návštěvníků, kteří už měli možnost jízdu Galacticou vyzkoušet, se jedná o v skutku realistický zážitek. Pohyb na horské dráze je v dokonalém souladu s děním ve virtuální přilbě a zejména průlet červí dírou, kde se zažívá největší přetížení, je velmi intenzivní. Jízdu je prý ale dobré si nejméně jednou zopakovat, neboť při první cestě kvůli boji s vlastním tělem nedokážete vstřebat všechny detaily virtuálního prostředí.

Pokud byste se chtěli do Alton Towers vypravit, naleznete jej necelých 100 kilometrů severně od Birminghamu. Přímo na místě je možné rezervovat si ubytování třeba na celý víkend. Jednodenní vstupné pro dospělého vyjde na 52 liber, děti mají pochopitelně slevu a výraznou slevu dostanete i v případě vícedenního vstupného. Odměnou vám bude nepřeberné množství atrakcí s různou vesměs pohádkovou tématikou, kterou ocení zejména mladší návštěvníci.

Na horské dráze do vesmíru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!