Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Kiev.Victor / Shutterstock

Města, která pohřbil oceán

Když se mluví i městech ukrytých na dně oceánů, všichni si nejspíš vzpomenou na bájnou Atlantidu či mýtickou Lemurii. Ovšem kromě nich oceán skutečně pohřbil jiná města a civilizace. Které to jsou?

Yonaguni

Nedaleko japonských břehů při ostrově Yonaguni se nacházejí pět metrů pod hladinou oceánu mohutné kamenné bloky, které tvořily zřejmě v minulosti terasy a tesané schodiště. Roku 1987 je náhodou nalezl Kihachiro Aratake, když sledoval žraloky. Pozůstatky dávné civilizace se staly oblíbenou atrakcí potápěčů, a to i přesto, že se zde vyskytují nebezpečné proudy. Kamenné bloky jsou údajně staré více než 8 tisíc let. Pokud by to byla pravda, jednalo by se o nejstarší potopené lidské výtvory. Ovšem odborníci dosud nepovažují kameny za pozůstatky lidské činnosti, ale za přírodní útvar.

Simena

V blízkosti města Kas při jižních březích Turecka se rozkládá nevelký a dnes již opuštěný ostrov Kekova. Jeho severní část tvoří ruiny dávného města, které bylo někdy ve 2. století zničeno zemětřesením. Přitom část města pohřbil oceán. V případě příznivých podmínek můžete dnes trosky města pod vodní hladinou zahlédnout, aniž byste se museli potápět do hlubin. Za vidění ovšem stojí i pozůstatky na pobřeží, zejména pak schody, které končí hluboko pod vodní hladinou. Ve třicátých letech 20. století probíhal o ostrov spor mezi Tureckem a Itálií, který skončil v roce 1932, kdy se dostal pod správu Turecka. Roku 1990 byl ostrov Kekova prohlášen za chráněnou oblast. Následoval zákaz potápění, který však neměl dlouhého trvání a byl omezen pouze na ty části, kde se potopené město nachází.

Olous

Kdysi patřil Olous k jedněm z nejmocnějších městských států Kréty. Žilo zde více než 30 tisíc obyvatel, razily se zde mince. Vyspělá civilizace však postupně slábla pod nájezdy Arabů v 7. století. O století později obyvatelé přístavu Olous začali před arabskými nájezdníky prchat do vnitrozemí. Tento krok je zachránil nejen před drancováním Arabů, ale také před jistou smrtí. V roce 780 bylo totiž pobřeží zničeno zemětřesením. Město samotné pohltily vlny oceánu. Jeho trosky můžete na dně oceánu nalézt dodnes. Část z nich však můžete spatřit, aniž byste se potápěli – nachází se totiž u pobřeží, jenom několik centimetrů pod vodní hladinou.

Atlit-Yam

Jedno z nejstarších potopených měst, Atlit-Yam, najdete v blízkosti Haify na území dnešního severního Izraele. Nachází se v hloubce osmi až dvanácti metrů pod vodní hladinou. V minulosti sídlo plnilo spíše funkci osady, než města. Trosky této osady – pozůstatky domů a studnu – objevil v roce 1984 podmořský archeolog Ehud Galili, když hledal potopené vraky lodí. Podle vědců byla osada zatopena zřejmě někdy kolem roku 6300 př. n. l.,  a to v důsledku ničivého zemětřesení a tsunami, které měl na svědomí výbuch sicilské sopky Etny.

Města, která pohřbil oceán

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!