Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
ilustrační obrázek / foto: https://pneu.extralevne-pneu.cz/

4 tipy, jak vybrat zimní pneumatiky

Rozhodování o zimních pneumatikách je každoroční evergreen. Jsou ty pneumatiky z loňska ještě dobré? Jakou značku a druh zvolit? Drahé nebo levné zimní pneumatiky?

Na tyto i další otázky vám odpovíme a vy tak budete mít letošní podzim ulehčenou práci.

Pokud plánujete v zimě jezdit, tak zimní pneumatiky zkrátka potřebujete. Zákon sice ukládá povinnost používat zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března za předpokladu, že se na pozemních komunikacích nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza (nebo tuto skutečnost lze předpokládat), takže teoreticky je mít nemusíte. Ale prakticky ano. Zimní pneumatiky mají v nižších teplotách (i když není sníh ani námraza) zkrátka lepší vlastnosti, kratší brzdnou dráhu a celkově se vůz chová na silnici lépe a jízda je bezpečnější. V čem byste si tedy měli udělat jasno, než si nové zimní pneumatiky pořídíte?

Jaké máte nároky?

První věc, co byste si při nákupu nových zimních pneumatik měli ujasnit je, co vlastně potřebujete. Jiné zimní pneumatiky bude potřebovat člověk ve městě, který jezdí jednou týdně nakoupit do obchodního centra a jiné vášnivý lyžař, který prakticky celou zimu stráví cestami po horách.

Čím a jak jezdíte?

Typ a rozměr pneumatik by měl vycházet především z druhu používaného vozidla. Jako si vy neobujete jakékoliv boty, tak ani autu nemůžete obout jakékoliv pneumatiky. Správný rozměr najdete vždy v technickém průkazu vozidla. Údaje z techničáku by se měly shodovat s údaji na bočnici pneumatiky. Pokud víte, že jezdíte jako ďábel, tak se zajímejte i o další (nepovinné údaje), sportovní nebo zesílené pneumatiky.

Jak dlouho má pneumatika vydržet a kolik chcete investovat?

Zimní pneumatiky při správném zacházení mohou vydržet i několik sezón. Tedy samozřejmě záleží na bodech popsaných výše, tedy kde a jak jezdíte a kolik toho za sezónu najedete. Platí ale, že pravidelná údržba a odpovídající skladování životnosti pneumatiky přidá. I levné zimní pneumatiky tak mohou být více než na jednu sezónu. S většími nároky ale samozřejmě roste i cena.

Zkušenosti, doporučení a testy

Spotřebitelské testy pneumatik mohou dost napovědět, ale i zmást. Každý test bývá trochu jiný a není výjimkou, že zimní pneumatika, která prošla v jednom testu na výbornou, v druhém vyhořela. Proto berte testy s rezervou. Zato vlastní (případně přátel a známých) zkušenosti udělají často nejvíce. A teď nemyslíme pouze zimní pneumatiky jako takové, ale i přístup a služby prodejce. Na tom přeci taky záleží, vybírejte proto ty spolehlivé a osvědčené.

Pojďme tedy shrnout, podle čeho vybrat vhodné zimní pneumatiky. Nejdříve si ujasněte, jak a kde plánujete v zimě jezdit, pak zkontrolujte, že kupujete správný rozměr a typ pro svůj vůz, řekněte si, zda se budete o pneumatiky náležitě starat, mrkněte do peněženky a pak už stačí „jen“ koupit. Dobrý přítel nebo dobrý prodejce vám nakonec vždy poradí.

S výběrem zimních pneumatik Vám pomůže zkušený prodejce Extralevnepneu.cz. Extralevnepneu.cz zaručuje pro pneumatiky i kola doživotní záruku. Navíc garantuje dopravu zdarma po celé ČR.

K tomuto článku není otevřena diskuze