Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Londýn nad Temží / foto: shutterstock

Londýn, jak ho neznáte

Byli jste někdy v Londýně? A prošli jste si ho opravdu pečlivě? Vydejte se s námi na procházku městem nad Temží a objevte s námi zajímavosti, které mnoho lidí přehlíží. Přitom jsou tyto maličkosti pro anglickou metropoli typické.

Červené schránky

Červené poštovní schránky v Londýně patrně nepřehlédnete. Ve městě jsou umístěny od roku 1855, tedy od doby, kdy zemi vládla královna Viktorie. První poštovní schránky se nacházely na Fleet Streat, Pall Mall a Rutland Gate, už tam ty původní bohužel nenajdete.

Věděli jste, že tyto poštovní schránky neměly původně červenou barvu? První poštovní schránky byly tmavě zelené. Každá schránka je pak označena monogramem, který odkazuje na panovníka vládnoucího v době jejího vzniku. Monogram „E II R“ například označuje současnou královnu Alžbětu II.

Kam hledí admirál Nelson?

Snad žádný turista v Londýně nemine Trafalgar Square. Toto náměstí je pojmenováno podle mysu u Španělska, kde proti sobě roku 1805 v bitvě stáli admirál Horatius Nelson a Napoleon Bonaparte. Údajně měl tehdy Nelson říci, že si přeje být pohřbený v Londýně. A tak ho jeho námořníci naložili do sudu s brandy a dovezli do Anglie.

Admirál Nelson má dnes na Trafalgar Square sochu na 55 metrů vysokém podstavci. A víte, kam Nelson hledí? Směrem k Buckinghamskému paláci. A proč? Z Trafalgar Square totiž k tomuto paláci dojdete ulicí The Mall, a ta je obklopena černými lampami, na jejichž vrcholcích jsou umístěny malé lodě. A tak kamenný admirál Nelson hledí na svou vítěznou flotilu.

Rituál zamykání Toweru 

Tower of London, tedy Palác Jejího Veličenstva, patří k významným a známým památkám Londýna. S touto stavbou se pojí jeden starý rituál, kterým je tzv. Ceremony of the Keys, tedy Ceremoniál klíčů. O co se jedná? O jeden z nejstarších vojenských obřadů na světě! Více než 700 let se zde Ceremoniál klíčů odehrává vždy naprosto stejným způsobem:

Přesně ve 21:52 vychází směrem k Bráně zrádců hlavní Yeoman Warder – Strážce Toweru, v červené tudorovské uniformě. V jedné ruce drží svazek klíčů, v druhé nese lucernu. U Brány zrádců na něj čeká hlídka – hlavní strážce a čtyři svobodníci. Jeden z nich převezme lucernu, zbytek Královniným klíčům salutuje. Strážce poté zamkne Palác Jejího Veličenstva a vrací se k Wakefiled Tower, kde vede s hlídkou starý rozhovor, zakončený slovem „amen“.

Tento prastarý rituál můžete absolvovat i vy. Na oficiálních webových stránkách Tower of London najdete formulář a přihlášku.

Je královna v paláci?

Jak turisté poznají, že je královna doma, tedy v Buckinghamském paláci? Jednoduše – podle vyvěšené královské standarty. Ovšem musí vlát ta zobrazující lvy s harfou. Jedná se skotskou standartu, na které je lev ve skoku, dále pak irská harfa a tři další lvi. Kromě té je vyvěšována modrá vlajka s červenými a bílými kříži.

Černé londýnské taxíky

Kromě již zmíněných červených schránek nebo dvoupatrových autobusů jsou pro Londýn typické tzv. cabs. Jedná se o černé taxíky, které však rozhodně nemůže řídit každý. Kdo se chce stát jeho řidičem, musí absolvovat velmi těžkou zkoušku. Taxikář musí znát nazpaměť 320 tras, asi 250 tisíc ulic a celkově přes 20 tisíc různých londýnských míst.

Katedrála sv. Pavla a jeho ananasy

Katedrála sv. Pavla patří mezi nejvýznamnější památky Londýna. Architektem této stavby byl Christopher Wren, který je uvnitř v kryptě pohřben. Tento významný architekt měl původně v plánu umístit na kupoli katedrály velký kamenný ananas. Proč? Toto ovoce totiž miloval a také ho považoval za symbol míru, prosperity a pohostinnosti. Dnes však ananas na kupoli nenajdete, ovšem je umístěn na dvou západních věžích stavby.

Prostitutky na Tower Bridge

Mezi symboly Londýna patří bezpochyby Tower Bridge. Je častým cílem turistů, kteří mohou po zaplacení vstupného navštívit i jeho vrchní lávku. V roce 1894, tedy bezprostředně po slavnostním otevření mostu, mohl na lávku chodit volně, kdo chtěl. Nedlouho poté se na této lávce začaly scházet ve velkém počtu prostitutky a také jejich zákazníci. V roce 1910 byl proto vstup na lávku zakázán.

Londýn, jak ho neznáte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!