Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jekatěrinburg - chrám "Na krvi" / foto: shutterstock

Jekatěrinburg - město na hranici Evropy a Asie

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (2.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům?

Jekatěrinburg je město na hranici Evropy a Asie a současně bude nejvýchodnějším místem, kde se bude příští rok konat fotbalový šampionát. Je čtvrtým největším městem Ruské federace, kde žije aktuálně půl druhého milionu obyvatel a nabízí návštěvníkům poměrně bohatou historii. Co se šampionátu týče, bude se zde kopat hned druhý zápas v pořadí – 15.června 2018, den po úvodním mači v Moskvě.

Co zde vzniká díky fotbalu?

Jekatěrinburg je jedním z měst, které má již celkem připravenou infrastrukturu pro fotbalové mistrovství. Stadion „Centralnyj“ existuje už

Nový stadion Centralnyj
Nový stadion Centralnyj

od roku 1957, nicméně do prvního výkopu jej čeká rekonstrukce, probíhající už od roku 2015. Po dokončení se do něj vejde 35 tisíc diváků, bude tedy úplně nejmenším z „mistrovských“ stadionů. Rovněž místní letiště Koltsovo už tu nějakou dobu stojí (od roku 1930) a rekonstrukce byla dokončena v roce 2009. Zde tedy žádné přípravy neprobíhají. Ovšem jinak to je s místní dopravou. Plánuje se dokončení dálničního okruhu kolem města (EKAD), nákup 20 nových tramvají, 28 trolejbusů a 50 autobusů. Pro zvýšenou intenzitu dopravy budou po dobu mistrovství instalovány čističe vzduchu. Plánuje se umístění 1500 interaktivních obrazovek, které pomohou v různých jazycích návštěvníkům získat informace o cestě k místu, kam se potřebují dostat.

Co je zde zajímavého k vidění?

Před sto lety skončila v Jekatěrinburgu jedna velká kapitola ruských dějin. Byl zde totiž zavražděn poslední car Mikuláš a jeho rodina. Rusko se poté změnilo na Sovětský svaz se socialistickým zřízením. V místě, kde se to stalo, je postaven pravoslavný chrám „Na krvi“.

Městská architektura - dům Sevasťanova
Městská architektura - dům Sevasťanova

Jekatěrinburg byl rovněž základnou prezidenta Borise Jelcina v revolučních letech po rozpadu SSSR, který se v oblasti narodil a kterému se téměř povedlo celou zemi přivést ke zkáze. Ve městě jsou výškové budovy Iset a Vysockij, které jsou, když pomineme Moskvu, nejvyššími hotovými mrakodrapy v Rusku. Připomínku naší země zde naleznete taky, je tu pomník československým legionářům z první světové války.

Hranice Evropy a Asie na západ od města
Hranice Evropy a Asie na západ od města

Kousek od města najdete obelisk ležící na hranici Evropy a Asie, kde můžete stoupnout každou nohou do jiného kontinentu. Pokud byste chtěli vyrazit na obhlídku okolí, můžete si dát výšlap v nedalekém pohoří Ural. Ovšem zde jsou zrovna vrcholky nízké, nebude to nic náročného. Každopádně Jekatěrinburg nabízí mnoho k vidění a rozhodně stojí za návštěvu, nejen kvůli fotbalu.

Pohled na obchodní centrum města
Pohled na obchodní centrum města

Jekatěrinburg - město na hranici Evropy a Asie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!