Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kazaňský Kreml / foto: shutterstock

Kazaň - místo, kde se střetává slovanská a tatarská kultura

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (11.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům? Je dobré vědět, že Kreml není jen v Moskvě!

Ruské město Kazaň představuje bezesporu nejen administrativní ale také duchovní a kulturní centrum Tatarstánu. Střet slovanské a tatarské kultury pro návštěvníky představuje muslimský svět uprostřed velkého křesťanského státu a městu přináší mnoho zajímavých památek. Kazaň je také dalším z měst, které bude hostit fotbalový šampionát letošního roku. První zápas je zde plánován na sobotu 16. června a utkání by mělo proběhnout mezi Francií a Austrálií.

Co se zde připravuje kvůli fotbalu

Kazaň Aréna je jedním z dvanácti stadionů nadcházejícího Mistrovství světa ve fotbale 2018. Jde o sportoviště pro 45 tisíc diváků, jehož základní kámen byl položen v květnu 2010. Výstavba trvala tři roky, čímž překročila

původní plány včetně rozpočtu. Součástí komplexu je také muzeum Rubině Kazaň, zdravotní středisko a dnes již běžné obchodní centrum. Bývalý domov ruského fotbalového klubu Rubině, Centralnyj stadion, sloužil klubu od roku 1960, až do přestěhování na nový stadion, v němž Rubiň odstartoval jarní část sezony 2013/2014.

Dopravní infrastrukturu budou v průběhu šampionátu zajišťovat autobusy, trolejbusy, tramvaje, maršrutky a metro. Mezinárodní letiště Kazaň leží 26 kilometrů jihovýchodně od centra a město také disponuje dvěma vlakovými nádražími a jedním z největších říčních přístavů na Volze - jinak také nazývaném přístav pěti moří, neboť je spojen s mořem Baltickým, Bílým, Kaspickým, Azovským a Černým.

Kazaň je dále zajímavá tím, že formuje studentské ekologické jednotky, které mají mít na starosti přípravu a průběh fotbalového šampionátu. Měly by hlavně řešit a zabraňovat ekologickému znečištění, dále pak budou mít na starosti například organizaci stravování pro fanoušky, rozhodčí a účastníky soutěže.

Do příprav se hodlá zapojit i automobilový závod Kamaz, který známý po celém světě a náklaďáků se zde vyrobí ročně 60 tisíc. Zabývá se zde vývojem prvního autonomního nákladního vozidla v Rusku. Plánuje ho nasadit na letišti Begiševo pro transport turistů business třídy. Je však třeba pro tento kolos vybudovat speciální jízdní pruh a další nezbytnou infrastrukturu.

Co je zde ještě zajímavého k vidění

Všichni mají v povědomí, že stavba Kreml je typickou moskevskou dominantou. Věděli jste však, že i město Kazaň má svůj Kreml? Dokonce jde o stavbu, která  je zařazena do seznamu světového dědictví UNESCO.

Uvnitř Kremlu se nachází druhá největší ruská mešita a za jeho hradbami objevíte nejvýznamnější městské paláce, katedrály i mešity. V místním muzeu se můžete seznámit s historií Tatarů. Než Kazaň zcela opustíte, nezapomeňte navštívit novodobý Chrám všech náboženství nedaleko města. Gastronomickým zážitkem bude jistě i návštěva místních restaurací, ve kterých můžete ochutnat některé pokrmy typické pro zdejší tatarské obyvatelstvo, jako třeba čeburek nebo na ohni opékané koňské maso.

Kazaň - místo, kde se střetává slovanská a tatrská kultura

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!