Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kreveta Mantis / foto: shutterstock

Víte o existenci nejpodivnějších tvorů naší planety?

Příroda nás ve svých rozmanitých kouzlech neustále překvapuje a nejvíce se jí to daří ve světě živočichů. Někteří z nich jsou natolik prapodivní, že mnozí z nás mohou dokonce pochybovat o jejich existenci.

Vypadají spíše jako návštěvníci z jiné galaxie, než jako obyvatelé zvířecí říše naší planety. Přesto žijí mezi námi a často patří mezi vzácné a kriticky ohrožené druhy.

Modrý drak (Glaucus Atlanticus)

Mořský slimák známý jako Modrý drak se nachází ve vodách tropických oceánů. Dorůstá až do velikosti 3 centimetrů a může se pochlubit nádhernými barvami, kterými se však nenechte ošálit. Pokud uvidíte Modrého draka na pláži, raději se ho nedotýkejte, mohl by vás překvapit nepříjemným bodnutím!

Antilopa Sajga tatarská

Zvláštní druh antilopy Sajga zaujme především svým netypickým nosem. Ten na první pohled vypadá, jako by měl místo nozder dvě otevřené trubice. Pro antilopu má však dost podstatný význam, během zimních měsíců pomáhá ohřívat chladný vzduch, který antilopa vdechuje. Dříve byla antilopa Sajga zcela běžným živočichem v evropských stepích i v Severní Americe. Dnes se bohužel jedná o vzácné a jedinečné zvíře, které se vyskytuje již pouze v Rusku a v Kazachstánu. Nemalý význam na jeho vyhubení mají pytláci, kterým šlo o získání vzácných antilopích rohů. Ty byly dříve velmi vyhledávány v čínské medicíně.

Obrovská želva bez krunýře

I když je krunýř pro želvy typický, existuje výjimka. Obrovská měkká želva žije v řekách a potocích Indie, Thajska, Vietnamu a Číny a na první pohled připomíná rozteklou želvu bez krunýře. Tato želva totiž opravdu krunýř nemá, pouze jakási gumová záda, která měří až 2 metry. Spatřit ji není jednoduché, většinu dne tráví zahrabaná v písku a na povrchu se objevuje jen dvakrát denně, aby se zhluboka nadechla.

Velemlok čínský

Největší obojživelník na světě možná inspiroval Karla Čapka v jeho slavném díle Válka s mloky. S hmotností 50 kilogramů a délkou téměř 2 metry jde opravdu o strašidelného tvora, kterého se však bát nemusíme. Živí se hmyzem, rybami, žábami a momentálně patří ke kriticky ohroženým druhům. Nejspíš za to může oblíbenost jeho masa, které bylo dříve považováno za delikatesu, a bylo hojně využíváno i v čínské medicíně.

Pestrobarevná kreveta Mantis

Pokud byste na planetě Zemi hledali boxera s nejtvrdší ranou, tato kreveta by nejspíš neměla žádného konkurenta. Se schopností vymrštit klepeto rychlostí 23 m/s se její úder může rovnat síle výstřelu ze zbraně. Tyto krevety žijí ve speciálních skrýších ve tvaru U na dně Tichého a Indického oceánu. Odtud číhají na potravu, která bývá často mnohonásobně větší než ony samy. Tu jsou schopny omráčit nebo zabít ve zlomku vteřiny. I proto je přezdívka "ninja kreveta" velmi výstižná. Kromě superrychlé reakce mají i dokonalý zrak, kterým jsou podle vědeckých výzkumů schopny vidět buňky napadené rakovinou.

Tarantule Goliáš

Největší pavouk na světě žije v deštných pralesích Jihoafrické republiky. Až 30 centimetrů děsivý chlupatý pavoučí gigant však pro lidi životu nebezpečný není, jeho ostny vyvolají pouze pálení a bodavou bolest. Živí se hlavně hmyzem a drobnými hlodavci. Problém mu nečiní ani konzumace drobného ptactva.

Anketa

Víte o existenci nejpodivnějších tvorů naší planety?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!