Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Itálie versus Chorvatsko / foto: shutterstock

Itálie vs. Chorvatsko - nebližší přímořské destinace. Jakou zvolit pro vaši letní dovolenou?

Léto se pomalu blíží a s ním i čas dovolené a odpočinku. Češi každým rokem jezdí nejraději do Chorvatska nebo do Itálie, což jsou destinace, do kterých se od nás k moři dostaneme poměrně snadno a rychle.

Jaká země se stane vaším dovolenkovým cílem letos? Přinášíme stručné srovnání.

Na kolik vyjdou poplatky spojené s cestou?

Pokud pojedete vlastním vozem, určitě využívejte k cestování dálnice. Jsou s nimi sice spojené dálniční poplatky, ale cesta je díky nim mnohem rychlejší i bezpečnější. Jak do Itálie tak do Chorvatska budete potřebovat rakouskou dálniční známku, která vyjde na 9 eur a má platnost 10 dní. Jestliže jedete na více jak 10 dní, bude si muset zakoupit na zpáteční cestě opět 10 denní známku, cenově to vyjde levněji, než kupovat 2 měsíční za 26 eur. Cena za jízdu po dálnici v Itálii vyjde přibližně 1 euro na 15 km, pokud tedy projedete 800 km po dálnicích, připravte si přibližně 50 eur. Známku si nekupujete, ale platíte vždy při sjezdu z dálnice na mýtných branách za úsek, který zrovna projedete.

Do Chorvatska kromě rakouské dálniční známky budete potřebovat ještě známku slovinskou. Za týdenní zaplatíte 15 eur, měsíční  vás pak vyjde na 30 eur. V Chorvatsku známku nekupujete, ceny zde odpovídají délce projetých úseků a pohybují se okolo 20 až 30 kun (70 až 105 Kč) za 100 km. Na vjezdu si utrhnete nebo dostanete lístek, při výjezdu na mýtnici zaplatíte buď kartou, nebo místní měnou. Je tedy dobré si eura někde cestou rozměnit, například na první čerpací stanici.

Kde levněji natankovat?

Češi často řeší otázku, kde je nejlevnější natankovat. Doby, kdy jsme s sebou vozili kanystry s benzínem či naftou jsou již naštěstí za námi, přesto jsou v cenách pohonných hmot značné rozdíly. Jestliže se snažíte co nejvíce natankovat u nás na hranicích, budete nejspíš překvapeni. Nejvýhodnější je totiž doplnit palivo v Rakousku. Ceny zde bývají nižší jak v Čechách a benzín či nafta často kvalitnější. Samozřejmě bývá i cenový rozdíl na čerpacích stanicí u dálnice a mimo ni, to ale většinou platí všude. Co se týče pohonných hmot v jednotlivých destinacích, jasně vyhrává Chorvatsko. Tady se cena pohybuje okolo 30 korun za benzín a 32 za naftu, zatímco v Itálii budete muset sáhnout hlouběji do kapsy - 40 korun vyjde litr benzínu a 37 korun litr nafty.

Jaké pláže a moře očekávat?

V Chorvatsku se setkáte spíše s kamenitým pobřežím, díky kterému si však zdejší mořská voda zachovává svoji čistotu a viditelnost i v hloubce několika metrů. Pro vstup do moře se ale neobejdete bez bot do vody, a také si dejte pozor na častý výskyt mořských ježků. Kleknutí nebo stoupnutí na tohoto tvora vám může dost nepříjemně zkomplikovat celý pobyt. Také pro ležení na pláži doporučujeme pohodlné lehátko, na drobných kamínkách ani na molech tvořených z velkých balvanů si příliš komfortně neodpočinete. Itálie má nejčastěji pláže písčité, na severu spíše zakalenější, čím více ale pojedete na jih, budete se setkávat s průzračnou vodou i tam. Písčité pláže ocení hlavně rodiny s malými dětmi, které mají díky písku postaráno o celodenní zábavu.

Kde je celkově levněji a příjemněji?

Rozhodně v Itálii. Chorvaté v posledních letech rok od roku zdražují a snaží se vydělat snad úplně na všem. V restauraci, v obchodě, za služby i za zmrzlinu zaplatíte v Chorvatsku určitě více jak v Itálii. Navíc vám v Chorvatsku nemusí být ani příjemná urputnost a neodbytnost zdejších naháněčů do restaurací, různých prodejců suvenýrů a podobných obchodníčků. Jsou schopni vás tahat za ruce a lákat vás i po opakovaném odmítnutí. S tím se Itálii nesetkáte. Naopak příjemnou výhodou Chorvatska může být podobnost jejich jazyka a tudíž celkem zábavná domluva s místními. Můžete si tedy připadat „trochu jako doma“.

Která země vyniká v gastronomii?

Pokud máte rádi opravdu kvalitní jídlo a pití, určitě zvolte Itálii. Chorvaté sice nezklamou přípravou mořských plodů a ryb, ani pizza zde nebývá špatná, ale na italskou gastronomii zkrátka nemají. Domácí italské těstoviny, sýry a pikantní salámy umí nejlépe. Milovníci vína si přijdou také na své - jak bílé tak červené víno je v Itálii kvalitní a cenově přijatelné i v restauracích. V obchodech seženete opravdu dobré víno i za pár eur. Oproti tomu chorvatské víno bývá často přesládlé, a pokud ho vypijete více, můžete očekávat ranní bolehlav.

Anketa

Itálie vs. Chorvatsko - nebližší přímořské destinace. Jakou zvolit pro vaši letní dovolenou?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!