Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vodopád Bigar / foto: shutterstock

Neznámá místa ukrývající opravdové přírodní skvosty

Existuje nespočet překrásných míst, na kterých nám příroda ukazuje, jak mocná je čarodějka, a jaká kouzla kolem nás dokáže vytvořit.

Ta známější místa vyplňují stránky katalogů cestovních kanceláří, jsou prezentována v médiích, na sociálních sítích. Často pak vlivem masové turistiky a komercializace ztrácejí své původní kouzlo. Stále jsou však oblasti, které se právem řadí k přírodním klenotům a často překonají destinace známější a navštěvovanější. Nejsou ani příliš vzdálené, a tak se u nich můžeme zastavit třeba při prázdninovém cestování k moři nebo si naplánovat prodloužený víkend do některého z následujících míst.

Bosna a Hercegovina - řeka Neretva a městečko Blagaj

Řeka Neretva proudí pod starým mostem v Mostaru, protéká Bosnou a Hercegovinou a malou částí Chorvatska. Je proslulá svými nedotčenými smaragdovými vodami, díky kterým se řadí k jedné z nejčistších řek v Evropě. Pramení v Dinárských Alpách, více než kilometr a půl nad hladinou moře. Při návštěva Mostaru si neopomeňte udělat krátký výlet do městečka Blagaj. Zde na vás dýchne netypická osmanská architektura, navíc si svůj výlet můžete zpestřit dobrodružstvím na raftu při zkoumání místní jeskyně a skalních útesů.

Maďarsko a Slovensko - Jeskyně v Aggeteleském a Slovenském krasu 

Největší krápníkový systém v Evropě, soustava 712 jeskyní, se nachází na území hranic mezi Maďraskem a Slovenskem na rozloze 55 800 hektarů. Obě území propojuje 25 kilometrů dlouhý jeskynní systém Domica-Baradla, ve kterém lze spatřit údajně nejvyšší stalagmit na světě, který vás ohromí výškou 25 metrů. Obdivovat můžete nádherné vápencové dekorace, díky kterým byla tato oblast v roce 1995 zapsána do světového dědictví UNESCO.

Černá Hora - národní park Durmitor

Úchvatné scenérie horských vrcholů, ledovcových jezer a strmých roklin - to je Durmitorský národní park v Černé Hoře. Zdejší kaňon řeky Tary  je hluboký 400 až 1300 metrů a patří k nejhlubším na světě. Zároveň se pyšní statusem ochrany UNESCO. Na své si zde přijdou hlavně milovníci outdoorových aktivit, mohou se věnovat například raftingu, horolezectví či horské cyklistice.

Rumunsko - vodopád Bigar

Jako v krajině Pána prstenů si budete připadat při návštěvě tohoto kouzelného místa. Kaskádový vodopád Bigar se právem řadí k nejkrásnějším vodopádům Evropy či dokonce celého světa.Voda z něj stéká po jednotlivých pramíncích po jasně zeleném mechu, kterým pokrývá 8 metrů vysoký vulkanický kámen. Váže se na něj dokonce legenda o nešťastné dívce, kterou zlá čarodějnice ve vodopád začarovala. Ten má svými pramínky připomínat její rozprostřené dlouhé vlasy a kapky dopadající do tůňky znamenají slzy z nešťastné lásky.

Slovinsko - Logarská dolina

Krásné údolí Kamnicko-savinjských Alp je lemováno stupňovitými skalami, jejichž štíty dosahují často i výšky dva tisíce metrů. Mezi nimi protékají křišťálové vodopády, z nichž nejznámější je vodopád Rinka dlouhý 90 metrů. Nachází se na konci této pohádkové doliny a nekrásnější výhled na něj je z turistické chaty Orlí hnízdo.

Neznámá místa ukrývající opravdové přírodní skvosty

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!