Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karlovy Vary / foto: shutterstock

Nejmenší český kraj nabízí ideální místo k odpočinku

Karlovarský kraj je nejmenším na rozlohu i nejméně zalidněným českým regionem. Není proto divu, že mimo jeho území vidíte na silnicích auta s registrační značkou „K“ poměrně zřídka. To ovšem nebrání k jeho návštěvě.

Když se podíváme na mapu, Karlovarský kraj se jakoby „zabodává“ na nejzápadnějším cípu naší republiky do Německa. Blízkost velkého západního souseda způsobuje, že firmy zde sídlící se orientují na jeho trh a žáci se ve školách stále ve velkém procentu učí jako první cizí jazyk právě Němčinu. V hlavním městě kraje – Karlových Varech – se k Němčině připojuje díky lázním Ruština, a tak si zde můžeme trochu odpočinout od stále otravnějších všudypřítomných anglických nápisů. Ovšem k odlišnostem kraje nepatří pouze větší výskyt „nestandardních“ cizích jazyků, ale i odpočinková nálada krajského hlavního města. Na rozdíl od jiných regionálních metropolí totiž Karlovým Varům dominují zdejší věhlasné lázně.

Pohoda u říčky Teplá

Karlovými Vary sice protéká jedna z hlavních českých řek Ohře, nicméně v lázeňské části dominuje daleko menší říčka Teplá, která po 64 kilometrech své délky ukončuje svou pouť právě v Ohři. Už jen procházka po promenádě podél ní vám přinese pohodovou náladu. Říčka je zde poměrně široká a nebýt častých říčních stupňů, připomínala by možná Amsterdam se svými kanály. Můžete zde relaxovat na nějaké pěkné lavičce a nasávat místní klid, nebo navštívit nějaký léčivý pramen.

Vřídlo

Nejznámější karlovarský pramen, který vytváří dokonce gejzír, najdete v lázeňském centru kousek od Divadelního náměstí. Jeho mohutnost je 2 tisíce litrů za hodinu a teplota úctyhodných 72 stupňů celsia. Dejte si tedy pozor, ať se neopaříte. Pramen je také velmi starý, poprvé byl zachycen už v 16. století. Jelikož voda, tryskající gejzírem až do výše 12 metrů, je pro pacienty příliš horká, před konzumací nebo koupelí se musí chladit. Část vody Vřídla je využívána k výrobě karlovarské vřídelní soli.

Jiné zajímavosti, které jinde neuvidíte

K jedinečné atmosféře Karlových Varů patří také místní hotelnictví, které je díky náročné klientele na velmi vysoké úrovni. Příjemný hotel v Karlových Varech vám pomůže k odpočinku všedních starostí, ať už sem jedete na dva dny, nebo celý týden. Najdete zde také mnoho restaurací zahraničních kuchyní, slavný Jelení skok a dokonce i pravoslavný chrám. Pokud přijedete na mezinárodní filmový festival, který má opravdu evropský význam, poznáte další jedinečnost Karlových Varů. Toto město spolu s celým krajem je zkrátka nezapomenutelné.

Nejmenší český kraj nabízí ideální místo k odpočinku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!