Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Horolezectví / foto: Shutterstock

Kam se v Evropě vydat na horolezeckou dovolenou?

Skály milujete natolik, že si bez nich nedokážete představit ani svou dovolenou? Čím dál více lidí, především těch mladých, vyhledává aktivní odpočinek.

Obzvlášť pokud přes rok denně pracujete hlavou, jistě nebude na škodu unavit pro změnu zase tělo. Kam se tedy v Evropě vydat na horolezeckou dovolenou?

Nejdříve si rozmyslete, zda se chcete lezení věnovat po celou dobu, nebo mu obětujete třeba jen jeden či dva dny. Je totiž spousta destinací, které stojí za prozkoumání i z jiného hlediska. Jeden den se můžete koupat v moři, druhý den si zabalit horolezecký batoh a vydat se na skálu tyčící se nad oceánem. Nevěříte? Představíme si pár destinací, kam nalákáte i svou drahou polovičku nebo zbytek rodiny.

Řecký Kalymnos s průzračným oceánem

Chcete-li zkombinovat moře s horolezectvím, lepší volbu než řecký ostrov Kalymnos budete hledat jen těžko. Je hodně známý mezi potápěči a milovníky šnorchlování, najdete tu také spoustu hezké architektury, muzea a hrady. Co se týče lezení, mají tady opravdu nespočet krásných skalních tras s výhledem na Egejské moře. Každoročně se tu také koná horolezecký festival, letos připadá na 5.-7. října. To už budou letenky i ubytování mnohem levnější než teď v sezoně.

Romantická Paříž v lesích

Paříž a horolezci? Nelekejte se, asi 90 km jižně od města se nachází oblast Fontainebleau, nejlepší evropské, a možná i celosvětové, místo pro bouldering. Třeba vás tahle disciplína lezení na malých skalách chytne. Všechny skalky se navíc nachází v lese, což vytváří jedinečnou atmosféru.

Anglický Sheffield

Troufáte si na jedny z nejnáročnějších evropských horolezeckých tras? Výborně. Sbalte si horolezecké lano a hurá do Sheffieldu. Toto město rozkládající se na březích řeky najdete na severu Anglie. Leží jen kousíček od národního parku Peak District, dovolená zde se dá spojit i s návštěvou Manchesteru, Liverpoolu či Leeds. Na severu je překrásná příroda, Sheffield je navíc velmi přátelským městem s bohatou historií a kulturním programem.

Trochu exotiky v tureckém Antalya

Asi 30 km západně od letoviska Antalya najdete známou horolezeckou oblast Geykbayiri. Jsou tady skutečně vysoké skály, některé mají až 50 metrů, lezení není úplně jednoduché. Za ta panoramata a výhledy z výšin to ale stojí. Jsou zde překrásné vápencové skály, navíc lezete mezi pomeranči a granátovými jablky. Večer se odměníte poležením u pláže a dobrým tureckým jídlem, což nemusí být jenom kebab. I ten ale po takové námaze přijde vhod.

Tak na co ještě čekáte? Nakupte horolezecké vybavení v e-shopu Lanex.cz, zarezervujte letenky a vydejte se zažít nezapomenutelnou dovolenou podle svých představ.

K tomuto článku není otevřena diskuze