Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nejdelší vlaková trať / foto: shutterstock

Nejdelší vlaková trasa na světě vede z Portugalska až do Vietnamu

Láká vás dobrodružné cestování? Nasedněte na vlak a putujte ze západní Evropy až do jihovýchodní Asie.

Pokud chcete zažít opravdu netradiční způsob cestování, při kterém budete mít možnost poznat mnoho odlišných kultur a seznámit se s různými typy lidí, pokud pro vás cestování není jen přesun z místa A do místa B, ale souhlasíte s myšlenou, že samotná cesta může být cíl, připravte se na putování po 17 000 kilometrů dlouhé vlakové trase. Vzdálenost z portugalského Porta do vietnamského  Ho Či Minova Města můžete zdolat již za 33 dní. Počítejte s tím, že cesta vás sice bude stát nemalé finanční prostředky a velkou dávku přizpůsobivosti a tolerance, nutno ovšem dodat, že jde o celoživotní nezapomenutelný zážitek.

1. část cesty: Z Portugalska do Polska

Vlakové putování začneme v Portu, odkud se dostaneme do Coimbry a přes Salamancu do Španělska. Procestujeme severní číst země horkokrevných toreadorů, abychom pak přes Hendaye vyjeli do Francie. Zde si přesedneme na vysokorychlostní vlak TGV a pokračujeme směrem Paříž. Míříme stále na sever, a tak se ze země galského kohouta přesouváme do Bruselu, projedeme přes Amsterdam, abychom se zastavili v německém Kolíně nad Rýnem. Zde přesedáme na vlak do Varšavy a míjíme taková velkoměsta jako Dortmund, Hannover, Berlín nebo polskou Poznaň. Po 44 hodinách vystupujeme ve Varšavě a máme za sebou první úsek naší netradiční cesty.

2. část cesty: Z Polska do ruského hlavního města

Z Varšavy máme dvě možnosti, jak dojet do Moskvy. Jedna trasa vede totiž přes Bělorusko, druhou obkroužíme Baltské státy. Do Moskvy se touto druhou cestou dostaneme za 26 hodiny a nyní máme opět na výběr. Nabízí se cestování po legendární Transsibiřské magistrále nebo po magistrále Transmongolské, obě vedou do stejného cíle – do Pekingu. Jak známo, Transsibiřská magistrála je nejdelší železniční tratí na světě a hlavní dopravní tepnou celého Ruska o délce 9 288 kilometrů, my však zvolíme trasu druhou, Transmongolskou.

3. část cesty: Z Moskvy až do Pekingu

Projíždíme přes ruská velkoměsta Perm, Jekatěrinburg, Omsk, Novosibirsk a Ulan-Ude, abychom překročili hranici s Mongolskem. Tento středoasijský stát projedeme celý a dostáváme se až na hranice s Čínou. Jde o nejdelší, ale zároveň o nejúchvatnější část cesty, po které před sebou máme poslední etapu.

4. část cesty: Z Pekingu až na jihovýchod Asie

V Pekingu nastoupíme do předposledního vlaku, kterým projedeme přes Zhengzhou až do Hanoje. Čeká nás úplně poslední trať spojující hlavní město Vietnamu s Ho Či Minovým městem. Zde tato úžasná cesta ze západní Evropy až na jihovýchod Asie po 17 000 kilometrech končí.

Nejdelší vlaková trasa na světě vede z Portugalska až do Vietnamu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!