Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ukrajinská vlajka v krajině / foto: shutterstock

Které vlajky států jsou přímo stvořeny přírodou, a můžete je spatřit jako část krajiny?

Mnohé vlajky států přímo připomínají krajinu, která v nich naprosto běžně je. Naše česká to není, protože ctí tradiční slovanskou trikolóru, a tu v přírodě těžko dohromady najdete. Ale jiné země místa připomínající jejich

Polsko

Začneme u našich severních sousedů, protože jejich vlajka je velmi jednoduchá a jsou nám nejblíže. Tradiční polský znak je bílá orlice na červeném poli. Z ní se vyvinula postupně dnešní vlajka se dvěma pruhy, bílý nahoře a červený dole. Orlice zmizela, ale zanechala po sobě bílou část, neboť v Polsku byl dříve hojný Orel Bělohlavý. Červená barva v dolní polovině vlajky se většinou spojuje s krví prolitou za svobodu. To v přírodě těžko najdete. Nicméně v rovinatém Polsku je běžný Vlčí Mák, a pokud vidíte louku jím posetou a nad ní oblohu s bílými mraky, je to vlastně přírodní polská vlajka.

Estonsko

Tato malá zemička na severu už znatelně pociťuje chlad. Zimy bývají studené a od mořského pobřeží vanou silné větry. Pokud se však v zimním období díváte na moře ze zasněženého břehu, vidíte všechny tři barvy estonské vlajky. Nejníže je bílá (břeh), potom černá (tmavé zimní moře) a nejvýše modrá (obloha). Současná vlajka se poprvé objevila v roce 1881. Modrá barva představuje oblohu a jezera, černá tradiční vesty zdejších sedláků a bílá sníh, který každou zimu Estonsko pokryje.

Ukrajina

Tato velká země ve východní Evropě má spoustu kvalitní černozemě, kterou dokonce Hitler za války kradl a odvážel do Německa. Tato černozem produkuje spoustu žlutého obilí. Když k tomu přidáme rovinatou povahu většiny Ukrajiny, pohled na žlutá pole s modrou oblohou nám dá dohromady i ukrajinskou vlajku. Pole a nebe jsou dokonce i oficiální motivy, které barvy vlajky definují.

Bolívie

Tato jihoamerická země představila svou současnou vlajku poprvé v roce 1851. Červený pruh nahoře odkazuje na prolitou krev revolucionářů, žlutý pruh ve středu vlajky připomíná nerostné bohatství země a dolní zelený pruh plodnost zdejší půdy. Skutečně, pokud se budete dívat přes zelená pole na zapadající slunce, které bude navíc provázeno červánky na obloze, spatříte krásnou přírodní bolivijskou vlajku.

Slezsko

Z daleké Jižní Ameriky se vracíme zpět k nám domů, konkrétně do Slezska. Tato nejmenší historická země naší republiky, která ovšem větší částí leží v Polsku, má černo-žlutou vlajku. Když se třeba ve Slezských Beskydech ráno při východu slunce podíváte na černé lesy, jsou zalité žlutou barvou rozbřesku. Vidíte tedy přírodní slezskou vlajku této naší krásné a zajímavé historické země.

Které vlajky států jsou přímo stvořeny přírodou, a můžete je spatřit v jejich krajině?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!