Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hačikó na soše v Japonsku / foto: shutterstock

Pes Hačikó se stal symbolem věrnosti - na svého pána čekal dlouhých 9 let!

Příběh japonského psíka dodnes mnohé fascinuje. Dočkal se nejen filmového zpracování, ale také vlastní bronzové sochy.

Důkaz oddanosti a psí věrnosti - tak vidí většina lidí chování psa Hačikó, který chodil každý den vyhlížet svého pána. Nevzdal to ani 9 let po jeho náhlém odchodu a na jeho návrat čekal až do své vlastní smrti.

Pravdivý příběh

Příběh je sice již poněkud staršího data, avšak pes Hačikó se stal v celém Japonsku legendou. Psal se rok 1920, když si profesor Eizaburo Ueda z Tokijské univerzity přivedl domů psa rasy Akita Inu a pojmenoval jej Hačikó. Brzy se z nich stali nerozluční přátelé a psík chodil každé ráno doprovázet svého pána na vlak, kterým cestoval do práce. Po celou dobu, co se profesor zemědělského inženýrství věnoval své univerzitní činnosti, věrný přítel na něj čekal na nádraží, dokud se nevrátil zpět. Tak tomu bylo každý den po dobu pěti let. Jednoho dne se však jeho pán ze zaměstnání nevrátil. Postihla ho náhlá příhoda, které bohužel podlehl a zemřel. Pes Hačikó se ale nikdy nesmířil s touto situací a každý den chodil svého pána na nástupiště vyhlížet. Vydrželo mu to až do jeho vlastní smrti v roce 1935, tedy necelých 10 let.

Akita Inu - věrnost často hraničí s tvrdohlavostí   

Psí plemeno Akita Inu je známo svojí věrností a neuvěřitelnou oddaností, což přesně dokazuje tato událost. Tito stateční psi s vysokou inteligencí milují svoji lidskou rodinu a jsou na ni silně fixovaní. Najdete v nich milé a příjemné společníky jak pro dospělé, tak pro děti, jedinou jejich negativní vlastností bývá tvrdohlavost. Říká se totiž, že s Akitou, který si něco umane, nic nehne, což jistě sehrálo také svoji roli ve zmíněném příběhu.

Socha společného shledání dodnes připomíná tento příběh

Oddanost psa Hačikó se stala natolik legendární, že inspirovala filmaře k natočení příběhu podle skutečné události. Hlavní roli v dojemném příběhu ztvárnil dokonce slavný Richard Gere. V Japonsku věrnému psíku vzdává hold jak socha v blízkosti vlakového nádraží Šibuja, tak nejnovější socha znázorňující radostné setkání pána se svým psem. Ta byla na počest tohoto příběhu instalována na nádvoří kampusu Tokijské univerzity a vypovídá o tom, že ani 90 let nedá zapomenout na silný a dojemný příběh, který vypovídá o nejvyšších hodnotách japonské společnosti - věrnosti a loajalitě.

Pes Hačikó se stal symbolem věrnosti - na svého pána čekal dlouhých 9 let!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!