Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žena s žirafím krkem / foto: shutterstock

Nepochopitelné zvyky, které se dnes stále udržují ve světě

Během cestování poznáváme cizí kultury a zvyky. Zatímco některé tradice jsou nám velice blízké, nad jinými nám zůstává rozum stát.

Krev zvířat a její pití za syrova

Vezměme si například pití jačí krve – to je zvyk Nepálců, kteří věří, že jačí krev je nesmírně zdravá. Proto se jednou za čas schází v horách a loví zvířata, jimž naříznou krční tepnu a jejich krví si přiťuknou za neutichajícího smíchu. I když se už tato tradice zdá být naprosto bizarní, existují ještě další jen stěží pochopitelné zvyky, které se dodnes udržují ve světě.

Surmské ženy se rty plnými dřevěných talířků

Pokud byste zavítali do Etiopie, povšimli byste si jednoho tamějšího zvyku. Ten je opravdu ihned zaregistrovatelný. Zdejší surmské ženy totiž mají ve spodním rtu hliněný nebo dřevěný talířek. Zatímco některé mají talířek menší velikosti, jiné ho mají zase větší. Talířek se ženám vkládá do rtů s příchodem první menstruace. Do rtů se jim vrazí kůl, který udělá ve rtu díru dostatečně velkou na talířek, a ten se pak do díry vloží. S přibývajícími léty se talířky vyměňují za větší kousky. Ty jsou pak znamením krásy ženy.

Žirafí ženy jsou typické pro Thajsko a Barmu

Přímo na hranici Thajska a Barmy najdete ženy s žirafím krkem čili takzvané žirafí ženy, jak jim Evropané často přezdívají. Jedná se o dámy, které mají kolem krku i několik desítek kovových obručí, jež jim krk prodlužují. Zvyk takzvaných karenských žen začíná už v období dospívání, kdy se dívkám na krk připíná první kovová obruč. S postupem let kovových obručí přibývá a postupně se jim společně s krkem deformuje i hrudní koš kvůli jejich váze.

Říká se, že ženy mající velké množství obručí kolem krku si už nikdy nemohou obruče sundat, ani kdyby chtěly. Jejich krk by hlavu se vší pravděpodobností neudržel.

Bičování a ukřižování na Filipínách

Možná máte ve svém okolí člověka, který je až přehnaně věřící. I když se vám jeho víra může jevit až za hranou, věřte, že na Filipínách je to mnohem horší. Filipínci jsou katolíci a během Velikonoc dobrovolně následují Krista táhnoucí těžké dřevěné kříže. Nechávají se bičovat, mnozí se dokonce nechávají ukřižovat stejně jako Ježíš. Důvodem toho je především touha po odkoupení hříchů svých i své rodiny.

Nepochopitelné zvyky, které se dnes stále udržují ve světě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!