Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Horská kola MTB / foto: shutterstock

Horská kola MTB nevyužijete jen v horském terénu!

Preferujete jízdu po lesních a polních cestách? Nebo přímo v náročném horském terénu? V tom případě se bez horského kola neobejdete. Jaké zvolit? Dozvíte se z následujícího článku.

Horská kola MTB (mountain bike) jsou svou konstrukcí ideální pro jízdu na náročném, nerovném či nezpevněném terénu, jako jsou nejenom horské, ale i polní a lesní cesty. Jsou totiž konstruována tak, aby se právě v náročném terénu dobře kontrolovala a ovládala. Naopak pro delší jízdu na zpevněných površích však jsou vyloženě nevhodná. Praktická není jejich vyšší hmotnost, ale ani aerodynamicky vyšší posez.

Kola horská versus trekkingová

Na rozdíl od kol městských a trekkingových horská kola bývají těžší a na pohled robustnější. Dalším typickým znakem horských kol jsou výše položený střed a široké, nárazy lépe tlumící pláště s dobrou přilnavostí, jak na nerovném, tak i kluzkém povrchu.

Výběr kol

Velký rozsah převodů a odpružené systémy

Moderní horská kola také vynikají rozsahem převodů a odpruženými systémy dobře pohlcujícími nárazy a vibrace, k nimž při jízdě na nerovném terénu dochází mnohem častěji než při jízdě na zpevněné pozemní komunikaci.

Horská kola dámská a pánská

Při výběru horského kola se v první řadě zaměřte na jeho velikost. Na trhu se setkáte s horskými koly s velikostmi 26, 27,5 a 29 palců. Horská kola dámská mívají kratší rám, vidlici s měkčí pružinou a mnohdy i měkčí sedlo a gripy. Větší, těžší a celkově robustnější pak jsou horská kola pánská. Při volbě velkosti kola doporučujeme vycházet z tabulek velikosti kol, které najdete na stránkách renomovaných výrobců a cykloshopů.

Horská kola dámská i pánská

Zaměřeno na odpružení

Dalším důležitým parametrem je i systém odpružení horského kola. Vybírat můžete mezi koly celoodpruženými a s předním odpružením, tedy koly s odpruženou vidlicí a pevnou zadní částí. Rozdíl mezi těmito systémy je především v pohodlí, které při jízdě přinášejí. V tomto ohledu jsou jasnou volbou kola celoodpružená umožňující lepší kontakt zadního kola s terénem.

Kolo celoodpružené, nebo s předním odpružením?

Při volbě odpružení je však vhodné přihlédnout i k typu terénu, v němž budete jezdit. Pro prudké výjezdy a sjezdy stejně jako překonávání náročných překážek jsou správnou volbou kola celoodpružená. Pro běžnou jízdu po lesních a polních cestách si však vystačíte s lehčími a cenově dostupnějšími koly s předním odpružením.

K tomuto článku není otevřena diskuze