Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tavolara / foto: Instagram/instagallura

Nejmenší království na světě najdete překvapivě v blízkosti italské Sardinie

Ostrov Tavolara je úžasně malebné místo, které se může pochlubit světovým unikátem. Dle historických pramenů jde totiž o uznanou monarchii, a to již od roku 1836.

Pokud zavítáte na Sardinii, neměli byste si nechat ujít výlet na přilehlý ostrůvek Tavolara. Nejenže budete moci obdivovat jeho divokou a překrásnou přírodu, ale můžete se také pochlubit tím, že jste osobně navštívili nejmenší království na světě. A dokonce, pokud budete mít štěstí, můžete se zde osobně setkat s místním králem, který se s vámi rád a ochotně vyfotí. Pokud na něj zrovna nenarazíte, rozhodně zavítejte do jeho restaurace a ochutnejte tam některou z místních specialit.

Král Tavolary

Jak Tavolara ke svému královskému titulu přišla?

Hned na úvod je nutné sdělit, že v současné době je Tavolara oficiálně považována za součást Itálie a spadá tak pod její správu. Pokud bychom však šli hlouběji do historie, dopátrali bychom se slavného období, ve kterém Tavolara opravdu jako království vystupovala a dokonce byla oficiálně uznána tehdejším vládcem Karlem Albertem Sardinským. Příběh nejmenšího království začíná v roce 1807, kdy se na tehdy neobydleném ostrově usadil Giuseppe Bertoleoni i se svými dvěma manželkami a dětmi. Rodina se zde věnovala zemědělství a pastevectví až do doby, kdy na Tavolaru zavítal na loveckou výpravu samotný král Karel Albert Sardinský. Po vzájemném setkání a družném rozhovoru od něj Giuseppe Bertoleoni obdržel královský titul a Tavolara byla oficiálně uznána jako nezávislý ostrov. Stalo se tak roku 1836.

Ostrov Tavolara

Generace králů bez koruny

Od té doby rodina Bertoleoni považovala ostrov za své království a královský titul se vždy předával nejstaršímu synovi. Svého času byla tavolarská monarchie známá i ve vysokých šlechtických kruzích, například ji oficiálně uznali vyslanci Spojeného království. Na stěně Buckinghamského paláce prý visí fotografie královské rodiny, která nese název „Královská rodina Tavolara v zálivu Terranova Pausania, nejmenší království na světě.“ Po Giuseppeho smrti tedy následoval král Paul, Karel I. a Paul II. Jelikož se jim však dostalo pouze verbálního uznání a nebyli zaneseni v oficiálních šlechtických seznamech, byla nakonec Tavolara definitivně připojena v roce 1934 k Italskému království a královský titul tak získal pouze symbolickou funkci.

Hrobka původního krále

Současný král Tavolary nosí žabky a vede místní restauraci

O tom, že rodina Bertoleoni nechce na svůj titul zapomenout, svědčí také potomek tehdejších králů, Tonino Bertoleone. Ten se králem prohlásil v roce 1993 a svůj titul si užívá, když po krásách ostrova provází turisty nebo je hostí ve vlastní restauraci s příznačným názvem Re di Tavolara (Král Tavolary). V rozhovoru pro BBC o sobě prohlásil: "Jsem pravděpodobně nejobyčejnější král na světě a je mi ctí tady žít. Kdo potřebuje korunu, když máte celý palác?“

Nejmenší království na světě najdete překvapivě v blízkosti italské Sardinie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!