Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Příroda s dítětem / foto: shutterstock

Chystáte se do přírody? Co by vám nemělo chybět ve vaší výbavě

Léto je v plném proudu a příroda láká k výletům a delším pobytům. Vždyť vyrazit se dá nejen za pamětihodnostmi, ale i na mnohá krásná místa přírodního charakteru.

Pokud milujete sběr hub, pak je důvod návštěvy lesů a hájů také jasný. To samé se týká lovu zvěře. Vyrazit můžete prakticky kdykoli. jen je zapotřebí mít s sebou to správné vybavení. Jestliže o výletech do přírody uvažujete, ať už za jakýmkoli účelem, rozhodně stojí za to přečíst si následující řádky. My se totiž na některé tipy týkající se výbavy do lesa podíváme mnohem podrobněji.

Kvalitní a pohodlné oblečení jako základ

V první řadě se vyplatí zaměřit na spolehlivé oděvy. Vždyť vyrazit kamkoli do přírody v nepohodlném oblečení, které vám nesedí, případně vás nechrání, je velmi nepříjemné. V první řadě byste se měli zaměřit na kalhoty a svrchní oblečení jako takové. Důležitou vlastní kalhot a bund je bezesporu nepromokavost. Stupeň odolnosti vůči mokru je vždy uveden přímo na daných kalhotách nebo bundách či mikinách. Stejně tak by svrchní oděvy neměl profouknout vítr. Zapomenout ale nemůžeme ani na oblečení, které máte přímo na těle. Jeho hlavní úlohou je spolehlivé odvádění potu mimo holé tělo. Ten by se totiž mohl podílet na případném onemocnění z prochladnutí. Důležité jsou určitě také doplňky typu kšiltové nebo klasické čepice, případně jiné doplňky.

Myslete i na tmu, nejen denní výlety

Dorazit do cíle můžete klidně i poměrně pozdě. Po tmě není cesta zrovna dvakrát příjemná, což ostatně platí i třeba při hraní nočních her v přírodě nebo při pobytových zájezdech na některé místo, kde třeba spíte. I proto se vyplatí mít praktickou LED svítilnu, jež bude součástí vaší výbavy. Výbornou volbu představují také LED pásky nebo čelovky. Ty jsou maximálně kompaktní a rozhodně je ocení především děti. Ve tmě mohou hrát své oblíbené hry a na všechno uvidí. Bude to pro ně maximální možné dobrodružství se vším všudy.

Bez batohu to nepůjde

V každém případě, vždyť v čem jiném byste přenášeli různé věci, jež budete potřebovat mít s sebou. Při výběru batohu byste měli brát v potaz hlavně účel, za kterým tuto výbavu budete používat. Vždyť třeba pouze na procházky městem se vám hodí obyčejné městské batohy nabízející v podstatě standardní konstrukci a úložné místo určené pro pár věcí. Pokud už budete vyrážet do přírody, pak vsaďte na modely vybavené polstrováním, kvalitními popruhy a jinými důležitými součástmi. Mnohé batohy obsahují také sekci pro umístění pití, různých doplňků pro psy a jiných věcí. Velmi specifický je batoh určený pro dlouhodobější pobyty v přírodě. ten musí být velmi robustní a uzpůsobený tomu, že taháte spousty různých věcí.

Specifické vybavení do přírody

To si s sebou budete brát nejspíše tehdy, když se budete věnovat nějaké speciální činnosti spojené s pobytem v přírodě. Třeba k lovu se bude náramně hodit termokamera. Dokážou snímat konkrétní zvířata na základě termovize, tedy vyzařování tepla. Určitě byste ale také ve výbavě měli myslet na moderní dalekohledy. Díky nim bez větších problémů uvidíte zvířata, která se třeba pohybují v poměrně velké vzdálenosti. Na jakou dálku uvidíte, už se bude odvíjet od konkrétního modelu dalekohledu a míře jeho přiblížení. Tak jako tak lze vybírat mezi klasickými dalekohledy pro obě oči a těmi majícími jenom jednu čočku. Pokud se budete vydávat na lov, určitě by mělo být součástí vaší výbavy také několik dalších pomůcek. Jen namátkou bychom mohli jmenovat stojan na zbraň a mnohé jiné. Záleží pochopitelně s jakou zbraní do lesa půjdete a jaký bude cíl vašeho lovu. Alternativ je hodně.

Chystáte se do přírody? Co by vám nemělo chybět ve vaší výbavě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!