Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kamion na cestách / foto: Foto: Lenka Marousková, se souhlasem Michala Tupáčka

Život a práce ,, kamioňáka“ může být i velké dobrodružství

Řidič mezinárodní kamionové dopravy těžký chleba má. To bezesporu. Najdou se ovšem i tací, co mají toto povolání jako velkého koníčka a cestu za dobrodružstvím.

Řidič kamiónu nemá lehkou práci

Když se řekne kamioňák, mnoho z vás si jistě vzpomene na vtipnou hádanku ve znění: ,, Žije to v boudě a žere to z misky. Co je to?“. Ovšem nenechte se mýlit. Nejeden kamion už je vybaven a uklizen uvnitř tak, že se dá srovnat s vaším obývacím pokojem. Chlapi a několik málo žen, co mají tuto profesi, v kabině auta tráví tolik času, že si dají záležet na svém pohodlí. Na cestách jsou dlouhé dny, a tak je i v jejich zájmu, aby prostředí, ve kterém jsou, i stravování mělo svou kulturu.

Kabina kamionu
Kabina kamionu – Zdroj: Shutterstock.com

Když je práce koníčkem

Není nad to, když vás práce baví. Zeptala jsem se jednoho dálkového řidiče na to, co by mi řekl o své práci. Po tom, co se nad otázkou pousmál, se mi dostalo odpovědi, že jeho se nemám ptát. Že on to nevnímá jako práci, ale jako vzrušující cestu za dobrodružstvím a jako svého koníčka.

Muž ve věku kolem pětatřiceti, bezdětný. V kamiónu sedí již několik let a práci by rozhodně neměnil. Občas si sice posteskne, že i tento koníček má svá úskalí, ale celkově vzato, je to pro něho práce snů. Kabina vyšperkovaná a uklizená tak, že člověk nechápe. Auto čisté i zvenčí. Vyprávění o tom, co zažil na svých cestách po světě, by vydalo na celou knihu. Občas úsměvné historky, někdy napínavé situace.

Noční jízda kamionem
Noční jízda kamionem – Zdroj: Shutterstock.com

Na řidiče kamiónu za volantem nenadávejte

Ptala jsem se i na to, jak si myslí, že kamioňáky vnímají ostatní řidiči. Je to prý individuální. Někdy troubení a neslušná gesta zpoza skla osobního automobilu jsou více než výmluvná. Jindy radost dětí, když jim řidič náklaďáku zatroubí a zamává.

Shrnula bych to asi tak, že slušní řidiči jsou v osobních i nákladních autech. Že se ale bohužel v obou skupinách najdou i ti, co by raději měli chodit pěšky, nicméně je třeba se vzájemně tolerovat.

Až budete někdy předjíždět kamion a budete u toho nadávat, uvědomte si to, že třeba právě veze něco, co budete za pár dní nutně potřebovat koupit.

Kamionová doprava
Kamionová doprava – Zdroj: Shutterstock.com

A hlavně si uvědomte, že i na něho doma někdo čeká. A ten kolos, co má za zády, že na fleku nezastaví, když před něho autem hodíte bezmyšlenkovitě myšku. Takže toleranci a zdravý rozum za volant vždy berte sebou, ať jste řidič osobáku nebo tahače.

 

Zdroj:

https://www.denik.cz/diskuse/svet-ridice-kamionu-neni-to-jednoducha-prace.html

 

Život a práce ,, kamioňáka“ může být i velké dobrodružství

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!