Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zanzibar Nungwi / foto: Foto: Eva Mizerová/se souhlasem Evy Mizerové

Křížem krážem Zanzibarem aneb výlety, které nemůžete vynechat

Toužíte po dovolené v exotickém ráji, při které kromě relaxování na pláži poznáte také mnoho zajímavých míst a zažijete nejedno nevšední dobrodružství?

Tanzanský ostrov Zanzibar má opravdu co nabídnout. Kromě překrásných pláží lemovaných vzrostlými palmami je zde také bohatá fauna i flóra jak pod mořskou hladinou, tak na pevnině. Kromě toho jde o ostrov, který je Evropanům nakloněn nejen v turistických rezortech, ale bez problémů se na něm můžete volně pohybovat v místních vesničkách i v hlavním městě Stone Town. Když k tomu přidáte přijatelnou cenu ubytování, stravování, letenek i na muslimskou zemi poměrně snadnou dostupnost alkoholu, není divu, že se stále více Čechů zajímá o dovolenou v této exotické zemi.

Exotická dovolená
Exotická dovolená – Zdroj: shutterstock 

Osobně jsme Zanzibar navštívili dvakrát a pevně věřím, že se tam v brzké době vrátíme. A protože nejsme příznivci celotýdenního povalování se na pláži, snažili jsme se co nejvíce poznat místní folklór a také nás lákalo množství výletů, jejichž nabídku zde najdete téměř na každém rohu. Ať už využijete služeb některé agentury, objednáte si výlet přes hotel, nebo vás přemluví místní plážový naháněč, určitě nebudete litovat. Vždy se však vyplatí smlouvat a smlouvat a snažit se tlačit cenu co nejníž. Běžně se pak takový půldenní výlet pohybuje okolo 30 dolarů na osobu. V ceně bývá kromě odvozu a služeb průvodce také nějaké občerstvení, nebo dokonce i vydatný oběd.

Jozani prales
Jozani prales – Zdroj: shutterstock 

Na výlet s česky mluvícím průvodcem

Vzhledem k tomu, že čeština je na Zanzibaru slyšet poměrně často, můžete si přes sociální sítě domluvit přímo místního průvodce, který hovoří naším jazykem. My jsme tuto možnost vyzkoušeli s Muhamed Mfaume, který spravuje poměrně širokou skupinu na Facebooku a má zde mnoho pochvalných komentářů. Opravdu nás překvapilo, jak dobře se tento mladík naučil česky jen díky internetu a turistům, se kterými v průběhu výletů komunikoval. A jaké výlety tedy rozhodně nevynechat, pokud se vydáte na Zanzibar?

Výlet s Muhamedem
Výlet s Muhamedem – Zdroj: Foto: Eva Mizerová/se souhlasem Evy Mizerové

Stone Town

Pokud chcete vyrazit do civilizace a poznat jedno z nejdůležitějších obchodních center oblasti Indického oceánu 19. století, kterým toto město postavené z korálového kamene bezesporu bylo, nevynechejte návštěvu Stone Town. Čekají vás zajímavé historické budovy v podobě Arabské pevnosti, dominující katedrály, tradiční mešity, i množství muzeí. Fanoušci Freddieho Mercuryho mohou navštívit dům, ve kterém se zpěvák údajně narodil, nachází se zde také muzeum na jeho počest.

Zajímavé stavby ve Stone Town
Zajímavé stavby ve Stone Town – Zdroj: LMspencer / Shutterstock.com

Mnohem větší zážitek než tradiční budovy však představují křivolaké uličky starého města ústící do tržnice, kde vám budou oči přecházet nad kořením všech barev i exotickým ovocem, které zde koupíte doslova za pár korun. Pro ty z vás, kteří máte silnější žaludek, doporučujeme návštěvu rybího trhu. Jde opravdu o nevšední zážitek, opatrně však s okatým vyjadřováním nepříjemného zápachu či nezvyklých hygienických podmínek – to místní opravdu nevidí rádi a mohli byste si vysloužit nejeden opovrhující pohled. Až se do sytosti nabažíte místních krámků plných suvenýrů a zajímavých afrických maleb, dopřejte si příjemné osvěžení na některé z vyvýšených teras a kochejte se úchvatným výhledem na toto svébytné město.

Africké malířské umění
Africké malířské umění – Zdroj: Sun_Shine / Shutterstock.com

Spice tour

Zanzibar je mimo jiné známý také jako Ostrov koření, návštěva některé z místních farem by proto měla být povinností. My jsme k tomuto výletu využili právě Muhameda, který nám dokonale zorganizoval výlet na farmu s kořením i s českým výkladem, takže jsme se dozvěděli, jak jednotlivé koření roste, kdy se sklízí, co se z něj k jakým účelům používá a jaký má význam pro africkou kuchyni i místní medicínu. Zajímavé je, že například vanilkové lusky, které si řada turistů ze Zanzibaru dováží, musejí místní opylovat ručně štětečkem, jelikož zde nemají přírodního opylovače. Součástí prohlídky je také ochutnávka různých druhů exotického ovoce, ze kterého nás pro svoji netypickou chuť zaujal plod s názvem chlebovník. Má zvláštní aroma a jeho dužina chutná jako oblíbení gumoví medvídci. Závěrem celého výletu byl výborný oběd v místní kuchyni, který nám africké ženy připravily podle vlastních tradic na otevřeném ohni.

Spice tour
Pepř, muškátový oříšek a vanilkový lusk – Zdroj: Foto: Eva Mizerová/se souhlasem Evy Mizerové

Blue safari

Jedním z nejoblíbenějších výletů je bezpochyby šnorchlování v korálových útesech, kde můžete spatřit obrovské množství pestrobarevných rybek i dalších živočichů žijících ve zdejším podmořském světě. Nejčastěji vás průvodce zaveze k ostrovu Memba, což je atol srdcovitého tvaru, na který sice není povolen vstup, zato se v jeho blízkosti vyskytuje úžasný podmořský ráj. Již samotná plavba lodí k ostrůvku je nevšedním zážitkem, během kterého se můžete kochat všemi odstíny modré, tyrkysové a křišťálově čisté vody. A když budete mít štěstí, může vás doprovázet skupinka skákající delfínů. O to, že byste zrovna neměli na rybky štěstí, se bát nemusíte. Místní průvodci pro ně mají připraveno soustu pečiva na nalákání, takže hejna ryb pak prakticky rozhrnujete rukama. Po vysilujícím šnorchlování vás čeká osvěžující svačinka na lodi v podobě mísy plné exotického ovoce.

Šnorchlování u atolu Memba
Šnorchlování u atolu Memba - Zdroj: shutterstock

Plavání s obřími želvami

Vzhledem k tomu, že jsme byli ubytování v oblasti Nungwi, nebylo třeba řešit výlet k želvám přes průvodce. K přírodnímu akvárium s želvami jsme si udělali 15minutovou procházku po pláži a moc jsme na tento zážitek těšili. Ovšem až do chvíle, než slovenského mladíka, který se zrovna v nádrži s želvami koupal, poctila jedna z želv pořádným kousancem do břicha. Jak nám bylo řečeno, máme si dávat velký pozor, aby se nám zelené řasy, kterými se  želvy krmí, nepřichytily na tělo. Ač želvy nejsou nijak útočná stvoření, svoji oblíbenou lahůdku si nenechají ujít, ani když je součástí vaší kůže. I přes počáteční obavy jsme se však překonali a nakonec pro nás bylo plavání a krmení želv skvělým zážitkem, který jsme zvládli bez nepříjemného kousance.

Plavání s želvami
Plavání s želvami– Zdroj: Foto: Eva Mizerová/se souhlasem Evy Mizerové

Kontaktní zoo park

Kousek od želvího akvária se nachází také zoo park, který rozhodně stojí za návštěvu. Ač zde žije jen několik zvířecích druhů, zažijete přímý kontakt s každým zvířetem, snad kromě krokodýla a kobry. V průběhu prohlídky vás doprovodí zaměstnanec zoo, který vám o každém zvířeti poví zajímavé informace a nechá vás jednotlivé obyvatele zoo nakrmit i pohladit. Budete mít možnost podat trs trávy pštrosům, nalákat želvu sloní na banán, pohladit si chameleona nebo vyplašit hroznýše královského. Asi největší atrakcí jsou pak opice, které vám pro kousek manga vlezou na ramena i za krk.

Zoo Nungwi
Zoo Nungwi – Zdroj: Foto: Eva Mizerová/se souhlasem Evy Mizerové

Národní park Jozani

Cesta do národního parku, malého deštného pralesa, byla jedním z prvních výletů, který jsme zde absolvovali. Těšili jsme na hlavně na zdejší vyhlášenou opičí komunitu guaréz červených, které nepotkáte nikde jinde na světě. Součástí výletu je také procházka po močálištích se vzrostlými mangrovníky. Nadšení jsme byli, ale na náš vkus šlo o turistickou masovku, kde se jednotlivé skupinky procházejí po vyznačených stezkách a průvodce vás honí k dalšímu stanovišti, aby se místo včas uvolnilo pro další turisty. Pro srovnání, letošní návštěva zoo parku pro nás byla mnohem zajímavějším a přínosnějším zážitkem.

Zdroj:

https://www.cestujlevne.com/pruvodce/tanzanie/zanzibar/narodni-park-jozani

https://www.hedvabnastezka.cz/top-5-veci-ktere-je-treba-zazit-na-zanzibaru/

 

 

 

Křížem krážem Zanzibarem aneb výlety, které nemůžete vynechat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!