Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Marrakech / foto: shutterstock

Havana, Rijád, Dillí... Do jiného světa

Možnosti cestování jsou dnes obrovské a byla by škoda jich využívat jen v podobě klasických rodinných výletů k moři, kde největším dobrodružstvím je rozhodování, zda se svalit na lehátko, nebo na písek.

Čas od čase se vyplatí opustit Hiltony, vyvázat se z dosahu českých delegátů a zkusit taky jinou stravu než tu z globálního fastfoodu. Máme pro vás pár tipů na místa, která sice nejsou naprosto exotická, pokud však navštívíte vhodné lokace, zažijete povznášející zážitek, po němž se každý opravdový cestovatel pídí. A kdo ví, možná vás čeká i nějaký ten kulturní šok.

Dillí

magazin.cz
Indická metropole patří k největším na světě – pokud do ní zahrnete i veškeré slumy táhnoucí se do dáli všude kolem ní. Hlavní město Indie už ale zdaleka není jen výspou zaostalosti, nýbrž především fantastickým místem, na jehož rušných ulicích se mísí nebývalé množství zvuků, vůní i vjemů pro vnímané oči. Město je rozděleno na staré Dillí s hutným provozem na několikaproudých silnicích a nové Dillí, které na řadě míst přímo srší modernitou.

Z ubytování si vybere peněženka každého. Jsou tu jak drahé hotely z mezinárodních řetězců, tak levné penziony, které ale nutně neznamenají horší volbu. Mnohem spíše je to skvělá možnost poznat zdejší kulturu. Úžasným zážitkem je Dillí pro kulináře, kteří se navíc nebojí ochutnat i specialitky od pouličních prodejců. Pravda, žaludek to někdy nemusí snést, po troše zvyku už ale nebudete chtít měnit.

Rijád

magazin.cz
Centrum Saudské Arábie je volbou především pro ty, kdo chtějí zažít atmosféru arabské metropole se vším všudy. Nejde o žádný zkomercionalizovaný Dubaj, ale i zde narazíte na překvapivě mnoho moderních staveb, které jsou ale více než dostatečně vyváženy starobylými a navštíveníhodnými budovami. Pokud je Rijád na pohled architektonicky vyspělý, rozhodně to samé nelze říci o míře svobody. Ta ustrnula někde v minulých stoletích a například ženy mají stále velmi omezená práva. Například nesmí řídit auto.

To se ostatně v Rijádu nedoporučuje ani cizincům, protože Arabové využívají silnice často k vylití vlastní frustrace. Rozhodně se netěšte ani na noční paření. Možná tak s grepovou limonádou, alkohol tu je totiž přísně zakázán.

Havana

magazin.cz
Ti, kdo měli to štěstí a Havanu na Kubě navštívili, často hovoří o tom, že si připadali jako kdyby prošli časoprostorovou bránou, která je zavedla do padesátých či šedesátých let minulého století. Socialistický režim Fidela a Raúla Castrových zakonzervoval společnost mnoho desítek let v minulosti. Přesto se nedá říci, že by místní byli nespokojení. Všichni se na vás usmívají a neváhají pomoct. Jen o té politice se trochu zdráhají hovořit.

Pro turisty je tu připravena celá řada možností, díky kterým se určitě nebudou nudit. Vedle jedinečné přírody a architektury to jsou především pravé kubánské bary, kde to žije až do rána. Nabízí se tu skutečně výživná mojita a další tradiční kubánské koktejly. O kráse místních dívek už také bylo leccos vyřčeno a napsáno. Pronajmout si klasický kabriolet a v doprovodu dívek v bikinách udělat projížďku po ostrově, to patří k nezapomentuleným zážitkům.

Marrakéš

magazin.cz
Nepříliš známé marocké město se dělí na historickou a novou část. Stačí se tu jednou projít a budete si připadat jako teleportovaní do pohádek tisíce a jedné noci. Tohle místo je prostě kouzelné, magické a mystikou překypující. Zajděte na hlavní náměstí Djeema el Fna a rozkryje se před vámi výjev plný polykačů ohně, vykladačů budoucnosti, akrobatů, tanečníků či zaklínačů hadů.

Na zdejším trhu si můžete prověřit své obchodnické zkušenosti, které takřka určitě tváří v tvář zdejším trhovcům zblednou. Vězte, že i když usmlouváte cenu na zlomek původní, bude se jako poslední smát právě prodejce. Ale i vy budete mít dobrý pocit z toho, kolik jste ušetřili.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 37