Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lynx / foto: Shutterstock

Romantika. Ve dvou do vesmíru

Je jen otázkou relativně krátkého času, kdy začnou být výlety do vesmíru běžnou záležitostí. Něco jako nedělní návštěva babičky...

Přípravou turistických cest do vesmíru se zabývá celá řada světových společností – za všechny jmenujme třeba speciální odnož korporace Virgin dobrodruha a miliardáře Richarda Bransona.

Za chvilku jste ve vesmíru

magazin.cz
Jednou z firem, které chtějí vydělat majlant na vesmírné turistice, je také Xcor Aerospace, který představil speciální letadlo Lynx Mark 1. Na první pohled nikterak vyčnívající stroj, který je mnohem menší než soukromý tryskáč a uveze jen dva lidi, však dokáže vystoupat do pořádné výšky a zájemcům ukázat, jak osamoceně si člověk může ve vesmíru připadat.

První testovací lety by se měly odehrát už v roce 2010, a pokud budou úspěšné, nic nebude stát v cestě tomu, aby do vesmíru začalo létat o poznání více lidí než dosud. Kromě pilota se do letadla vejde už jen jeden pasažér, který se podívá do šedesátikilometrové výšky.

„Cílem naší společnosti vždy bylo postavit raketově poháněný stroj, který by létal a ovládal se podobně jako normální letadlo,“ říká prezident Xcor Aerospace Jeffrey Greason. A dodává, že Lynx bude vcelku šetrný k životnímu prostředí.

Budoucnost je slibná
Plánované lety by měly trvat zhruba pětadvacet minut, přičemž od klasických raketoplánů se Lynx liší především tím, že dokáže bez problému přistát a být prakticky okamžitě využit k dalšímu výletu.

Společnost Xcor Aerospace ale nehodlá prodávat letenky přímo, nýbrž prostřednictvím agentur specializovaných na vesmírný turismus, kterých za pár let jistě vyroste požehnaně.

Aby toho nebylo málo, vedení už plánuje pokračovatele Lynxu, který by turisty povozil o poznání déle.

Video:

Těšíte se?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 25