Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Policie zastavuje vůz / foto: https://koop.cz

Konec papírových dokladů. Zelená karta v autě stačí v elektronické podobě

Nechce se vám s sebou vozit zelenou kartu vytištěnou na papíře? Nemusíte. Stačí ji u sebe mít v elektronické podobě, například v mobilu. Platí to všude?

Řidič již při silniční kontrole není povinen předložit zelenou kartu v listinné podobě. Může tak klidně učinit v elektronické verzi. Na konci roku 2021 o tom rozhodlo ministerstvo financí.

Poněkud bizarní situace, kdy řidič vozidla dostal pokutu v hodnotě 1 500 Kč za to, že policistům ukázal zelenou kartu na displeji svého mobilního telefonu a nikoli vytištěnou na papíře, nakonec vedla až k této praktické změně. Jak tedy správně elektronicky prokázat, že máte své vozidlo řádně pojištěné?

Zákon o povinném ručení
Zákon o povinném ručení

Zákon neurčuje podobu zelené karty

Zákon o povinném ručení výslovně neříká, v jaké formě musíte zelenou kartu předložit a papírová verze ani není opatřena žádnými speciálními nebo ochrannými prvky.

Je důležité také připomenout, že řidič nesmí silniční kontrolu neúměrně protahovat a jeho povinností je mít potvrzení vždy přímo u sebe. Pokud byste například ve chvíli, kdy vás policista vyzve k předložení dokladu, teprve začali poptávat kartu u pojišťovny, můžete být pokutováni.

Zelená karta v mobilu

Nejčastěji si lidé uloží zelenou kartu do svého mobilního telefonu. Kooperativa ji všem svým klientům, kteří mají souhlas s elektronickou komunikací, zasílá na e-mail. Některé pojišťovny mají dokonce svou aplikaci, kde je zelená karta ke stažení. Pokud vám přišla domů vytištěná, můžete si ji také sami vyfotit a uložit do mobilu.

Zelená karta v mobilu
Zelená karta v mobilu

Elektronicky jen v České republice

Elektronickou formou zelené karty se zatím můžete prokazovat pouze v České republice. V zahraničí by vám ji jako řádný doklad pravděpodobně neuznali. Pokud se chystáte cestovat do ciziny, vezměte si s sebou raději jak originál, tak duplikát karty. Při nehodě po vás totiž místní orgány mohou chtít, abyste zelenou kartu odevzdali policii. Pokud byste u sebe měli pouze originál, nezůstal by vám žádný doklad na zpáteční cestu.

V budoucnosti v ČR bez zelené karty

Přestože je elektronická podoba zelené karty pro řidiče nemalým ulehčením, stále více jich volá po tom, aby ji s sebou nemuseli vozit vůbec, a to ani v mobilu. Zda je vozidlo pojištěno, si již v současné době může policie ověřit v dostupných databázích.

Na těchto legislativních změnách už jednotlivé státy EU pracují a v blízké budoucnosti tak možná zelenou kartu nebudete potřebovat vůbec. A to ani doma v ČR, ani v zahraničí.

K tomuto článku není otevřena diskuze