Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Botanická zahrada v Montrealu / foto: Bob Hilscher / Shutterstock.com

Svět bohů, elfů a skřítků na dosah ruky

Kdo tvrdí, že botanické zahrady jsou nudné, ten ještě nebyl v Montrealu. Podívejte se, co dokážou nejlepší zahradníci světa jen za pomoci živých sazenic.

Botanická zahrada v Montrealu

Botanická zahrada v Montrealu patří mezi nejkrásnější na světě. Chlubí se sbírkou více jak 22 tisíc druhů rostlin, které vystavuje na 75 ha s 10 obřími skleníky poblíž olympijského parku. Úzce spolupracuje s univerzitou v Montrealu a snaží se vzdělávat veřejnost v oblasti životního prostředí. Zahrady jsou rozděleny do několika tematických celků. Mezi návštěvníky patří mezi nejoblíbenější Růžové zahrady, Zahrady prvních národů, Dům na stromě či Japonské a Čínské zahrady. Již od roku 1992 je velmi populární akce „Kouzlo luceren“ probíhající od září do října, při které se Čínská zahrada osvětluje lucerničkami potaženými hedvábím. Během října se montrealští nemůžou dočkat dýňového plesu ve velkém skleníku mezi stovkami zdobených dýní.

 Botanická zahrada v Montrealu
Botanická zahrada v Montrealu – Zdroj: Bob C / Shutterstock.com

Zahradnická soutěž Mosaiculture

Botanická zahrada také pravidelně hostí prestižní mezinárodní soutěž v zahradnickém sochařství „Mosaiculture“, v níž se hledá nejkrásnější zahradní socha. V ní se sejdou nejlepší zahradní sochaři naší planety a vytvářejí dech beroucí díla jako by z jiného světa. Najednou svět fantasy neexistuje jen mezi řádky či na plátně kin, ale je přímo na dosah ruky. Sochy působí tak autenticky, že například u sochy „Tvář matky země“ má člověk pocit, že si musí kleknout a začít se modlit k zelené bohyni. Nepřekvapí, že na soutěži je zastoupeno nejvíce čínských a japonských zahradníků.

 Botanická zahrada v Montrealu
Botanická zahrada v Montrealu – Zdroj: Bob Hilscher / Shutterstock.com

Sochaři spotřebují 3 miliony sazenic

Základy každé živé sochy se skládají z hlíny, drátů, dřeva a zavlažovacího systému. Poté se pokryje vrstvami letniček, trvalek a travin. Během montrealské soutěže se spotřebuje 3 miliony sazenic rostlin. Každé dílo má svůj vlastní příběh – některé vyjadřují pocity, jiné zosobňují postavy z pohádek či filmů, jiné čerpají z mytologie. Cílem putující soutěže je především vzdělávat a informovat návštěvníky o ochraně životního prostředí a možnostech obnovitelných zdrojů.

Botanická zahrada v Montrealu
Botanická zahrada v Montrealu – Zdroj: Shutterstock.com

 

Zdroje:

https://www.mosaiculture.ca/fr

https://wikijii.com/wiki/Montreal_Botanical_Garden

https://cs.frwiki.wiki/wiki/Jardin_botanique_de_Montr%C3%A9al

Svět bohů, elfů a skřítků na dosah ruky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!