Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Brána do pekla / foto: shutterstock

Pekelné brány na území Prahy

Víte o tom, že naše metropole má prý dvanáct bran do pekla? Faktem je, že někdo uvádí jen devět, jiní dokonce jen sedm. Brány do pekla to ale jsou. Pojďme se podívat na některé z nich, ať do nich při toulání Prahou náhodou nespadnete.

Pekelný kočár kněžny Drahomíry

První brána do pekla, na kterou se podíváme, leží hned na Hradčanech, hluboko pod Černínským palácem. Psal o ní dokonce i Josef Kajetán Tyl. Prý souvisí s kněžnou Drahomírou, matkou zavražděného knížete Václava. Podle pověsti se za bouřlivých nocí trhá dlažba na Loretánském náměstí a z hlubin země vyjíždí pekelný kočár tažený koňmi, jimž šlehají z nozder plameny. Na kočáru sedí právě kněžna Drahomíra a práská bičem a volá: „Bude zle! Bude zle!“

Říká se, že se pak zase vrátí do pekla místem, kde údajně po Václavově smrti proklela křesťany. Původně zde stávala rotunda sv. Matouše. V Černínském paláci dnes sídlí ministerstvo zahraničních věcí.

Nachází se zde brána o pekla?
Nachází se zde brána o pekla? – Zdroj: Lenush / Shutterstock.com

Tajuplný Vyšehrad a čertova sázka

Vchod do podzemí se údajně nachází i na Vyšehradě, v místech nedaleko rotundy sv. Martina. Proti vchodu na Vyšehradský hřbitov navíc slojí rozlomený Čertův sloup, který se skládá hned ze tří částí. Zajímavá je i legenda, která se k němu váže. Jednoho dne se prý jeden čert vsadil s knězem z kapitulního kostela sv. Petra a Pavla, že nežli kněz ukončí mši, stihne čert doletět do Říma, ukrást jeden ze sloupů Svatopeterské katedrály a vrátit se s ním zpět na Vyšehrad. Čert to však nestihl, a když se sloupem v Praze přistával, kněz právě pronášel závěrečný „Amen“. Čert ve vzteku, že sázku prohrál, praštil sloupem o zem a ten se rozlomil na tři části. Dodnes je na stejném místě, kam dopadl. A protože se kvůli své prohře nesměl vrátit do pekla, bloudí po Vyšehradě každou neděli dodnes.

Další možný vstup do pekelných útrob
Další možný vstup do pekelných útrob – Zdroj:Aksru44 / Shutterstock.com

Praha má ale i další zajímavá místa, kde se údajně skrývá vchod do pekla. Jmenujme třeba Čertovku, nebo slavný Faustův dům, který jeden čas obýval i neméně slavný alchymista Edward Kelly.

 

Zdroj:

Magdalena Wagnerová – Magická místa Čech a Moravy, str. 13 – 19.

Pekelné brány na území Prahy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!