Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Branišovský les / foto: shutterstock

Branišovský les opředený tajemstvím i děsivými historkami

U Českých Budějovic leží tajemné místo opředené řadou děsuplných historek, které straší i některé místní obyvatele.

Jsou ti, kteří z lesa Boru, nebo chcete-li Branišovského lesa, čerpají pozitivní energii a rádi se jím prochází, ale i ti, kteří se zde necítí vůbec dobře. Čím to je?

Osada Bor obklopená bažinami

Na místě dnešního Branišovského lesa bývala osada Bor, která byla obklopena bažinami. Stávalo se proto, že někdy lidé vstoupili na nebezpečné místo a už se z lesa nevrátili. Nejpravděpodobněji je na věčné časy pohltily bažiny. Nejprve se ztratilo jen tu a tam nějaké dítě. Postupně však přibývali i dospělí a bylo jich stále více. Lidé si situace začali více všímat, až vyšlo najevo, že se zde ztrácí mnohem více lidí než kdekoliv jinde.

Bažiny a močály
Bažiny a močály – Zdroj: Shutterstock.com

Povídačky staré kořenářky

K tomu, aby se nebezpečné místo opředlo děsivými historkami, stačí mnohdy velmi málo. V případě lesa Boru to byla stará kořenářka, která měla bažinu až téměř u svého domku. Začala rozhlašovat po okolí, že se v noci v bažině objevují duše utonulých a požadují po ní, aby je zachránila. Popsala utopence tak barvitě, že se lidé začali bát ještě více a lesu se začali vyhýbat pořádným obloukem.

Strom oběšenců

Jenže bažina a duše utonulých nejsou jediným důvodem, proč se ještě dnes řada lidí tomuto lesu vyhýbá. Údajně zde kdysi stál i tzv. strom oběšenců. Opakovaně se na něm lidé věšeli, jednou dokonce i celá rodina. Atmosféra stromu přitahovala neštěstí a vyvolávala další obavy. Proto jej místní raději porazili. To však nezabránilo tomu, aby se děsivé historky o mrtvých duších a negativní energii nešířily dál.

Děsivé historky Branišovského lesa
Děsivé historky Branišovského lesa – Zdroj: Shutterstock.com

Dodnes se povídá, že pokud má někdo na svědomí něco špatného, měl by se Branišovskému lesu raději vyhýbat. Vzbuzuje v lidech nejen obavy, ale i sebevražedné úmysly. Mnoho lidí se zde necítí dobře a dělá se jim zle. Není divu, že les opředený takovou pověstí se objevuje i v některých literárních dílech. Jmenujme např. detektivní román Les Bor Pavla Kohouta, nebo historickou sérii Vzpomínky budějovického kata od českobudějovického spisovatele Jaromíra Jindry.

 

Zdroj:

Magdalena Wagnerová – Magická místa Čech a Moravy, str. 84 – 87.

Branišovský les opředený tajemstvím i děsivými historkami

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!