Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bretaň / foto: shutterstock

Kouzelná a tajemná Bretaň aneb proč naplánovat její návštěvu na podzim

Bretaň je kouzelná, tajemná, drsná. Je opředena legendami a nabízí neskutečné množství podob. I během jediné návštěvy vás Bretaň nadchne.

Pozoruhodná, jedinečná, nezapomenutelná

Přesně taková je Bretaň. Podzim je ideální dobou pro návštěvu. Dýchne zde na vás působivá historie. Okouzlí vás rozmanitým pobřežím, úchvatnou přírodou a výtečnou gastronomií. Osloví všechny generace. Můžete se vydat po stopách kouzelníka Merlina a krále Artuše.

Bretaň prezentuje druhé nejcennější historické dědictví země galského kohouta, a to hned po Paříži. Zdejší krajina je od středověku protkaná bezpočtem kamenných panství a hradů, která uchovala po staletí neměnný ráz. Roku 799 byla Bretaň povýšena na vévodství, když ji ovládla sousední Franská říše.

Dechberoucí Bretaň
Dechberoucí Bretaň – Zdroj: Shutterstock.com

Jedinečné pamětihodnosti, které vás očarují

Kamenné řady v Carnacu představují 3000 vztyčených kamenů, které jsou postavené v bretonské krajině do kilometrové řady. Největší menhir měří 6 metrů. Kameny byly postaveny v období mezi 5000 a 3000 před naším letopočtem. Jakmile je spatříte, hned vás napadne otázka, jak se tam vůbec mohly ocitnout. Často tomu bývá přisuzována astronomická úloha.

V centru města Quimperu se nachází katedrála Saint-Corentin se 76 metry vysokými věžemi. Katedrála byla postavena v gotickém slohu. Její stavba trvala 300 let. Se stavbou se začalo ve 13. století. Nenechte si ani ujít procházku historickým centrem Rennes, která vás provede staletími. Uvidíte zde gotickou kapli Saint-Yves, opevněný hrad s věžemi a branami, palác Parlamentu ze 17. století, jakožto hrázděné barevné domy z 15. století.

Skvostnou podívanou nabízí zálivy Saint-Brieuc a Paimpol

Záliv Saint-Brieuc je pátým na světě ohledně mohutnosti přílivu. Moře zde má značný rozdíl mezi přílivem a odlivem. V Paimpolu na vás čeká živoucí nábřeží, kde můžete i ochutnat známé paimpolské ústřice.

Něžná i drsná zároveň – to je Bretaň
Něžná i drsná zároveň – to je Bretaň – Zdroj: Shutterstock.com

Výtečná bretaňská kuchyně

Zdejší kuchyně se liší od ostatních francouzských regionů. Je ovlivněna mořem, tudíž se zde v každém přístavu nachází řada restaurací nabízející ryby a dary moře. Všechny suroviny jsou zde v nejvyšší kvalitě. Avšak i milovníci sladkého si zde přijdou na své. Dezerty jsou vydatné a hodně sladké.

 

Zdroje:

https://www.france.fr/cs/bretan/seznam/co-videt-a-co-podniknout-v-bretani

https://www.stoplusjednicka.cz/bretan-more-sul-kamen-v-male-britanii

Kouzelná a tajemná Bretaň aneb proč naplánovat její návštěvu na podzim

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!