Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kostarika / foto: shutterstock

12denní putování exotickou Kostarikou nám dalo okusit jen zlomek toho, co tato nádherná země může nabídnout

Kostarika je často označována jako "Perla Střední Ameriky" díky své krásné přírodě, bohaté biodiverzitě a pokrokové environmentální politice. To, co si však načtete a nastudujete před cestou, není nic oproti tomu, co pak vidíte na vlastní oči.

Po Zanzibaru a Mexiku padla volba letošní exotické dovolené na Kostariku, na které jsme chtěli navštívit hlavně národní parky, proslulé vodopády a táhlé písčité pláže lemované vzrostlými palmami. Jelikož jsme byli časově dosti omezeni a chtěli jsme toho vidět a stihnout co nejvíce, vytipovali jsme si 3 oblasti v různých částech Kostariky.

Naše tradiční cestovatelská skupina
Naše tradiční cestovatelská skupina – Foto: Eva Mizerová/se souhlasem Evy Mizerové

Karibská část a národní park Cahuita

Nejprve jsme zavítali do karibské části k městečku Cahuita, kde se nachází stejnojmenný národní park Cahuita National Park. Ten je domovem rozmanitého ekosystému, který zahrnuje tropické deštné lesy, mangrovníky a korálové útesy.

Krásné karibské pláže
Krásné karibské pláže – Zdroj: Shutterstock.com

V parku můžete pozorovat mnoho druhů zvířat, včetně opic jako jsou malpy nebo vřešťani, kteří své jméno reprezentují opravdu bravurně a kteří nás první noc dokonale vyděsili, když nad ránem spustili své charakteristické skřeky. Nezasvěceným může jejich hlasité vřískání připomínat řev pumy nebo nějaké divoké šelmy, a protože byli opičáci jen pár metrů od našeho ubytování, měli jsme opravdu strach.

Dále zde žijí lenochodi,  menší kočkovité šelmy a mnoho druhů pestrobarevných motýlů, různé druhy hmyzu, plazů a ptáků, z nichž nejvyhledávanějšími jsou tukani a kolibříci.

Exotická zvířata na Kostarice
Exotická zvířata na Kostarice – Zdroj: Shutterstock.com

Divoké pobřeží Pacifiku

Další oblast, kterou jsme chtěli prozkoumat, ležela na druhé straně Kostariky, kterou omývá Tichý oceán neboli Pacifik.

Jde další populární oblast v Kostarice známou především díky národnímu parku Manuel Antonio National Park. Tento park je jedním z nejznámějších a nejnavštěvovanějších národních parků v zemi a nabízí úžasné přírodní scenérie, tropické deštné lesy a nádherné pláže. Nám se bohužel nepodařilo do parku dostat, jelikož se vstupenky prodávají pouze online, park má omezenou kapacitu a následující dva dny byl kompletně vyprodán.

Prostředí národních parků
Prostředí národních parků – Zdroj: Shutterstock.com

Majestátní vodopády Nauyaca

My však nesmutníme, vždyť pralesem jsme se již pokochali v oblasti Cahuita a volíme náhradní plán – dobrodružství v tropických deštných lesích v podobě výletu k vodopádům Nauyaca. Ty jsou jednou z dalších atrakcí v této oblasti a jsou známé svou krásou a majestátností.

Vodopády Nauyaca lákají k příjemnému osvěžení
Vodopády Nauyaca lákají k příjemnému osvěžení – Zdroj: Shutterstock.com

Vodopády Nauyaca mají dvě části: větší spodní vodopád, který je asi 45 metrů vysoký, a menší horní vodopád, který je přibližně 20 metrů vysoký. Kromě obdivování krásy vodopádů se pod nimi můžete také vykoupat, což nám v horkém tropickém počasí a po ne úplně snadném výstupu přišlo vhod. Cestou k vodopádům jsme potkávali tukany i další druhy exotických ptáků, podívat se na nás přišel i zvědavý nosál.

Národní park Marino Ballena

A protože výlet k vodopádům nám trval necelý půlden, zajeli jsme ještě k oblasti Uvita, kde se nachází národní park Marino Ballena. Park je také známý tím, že je jedním z nejlepších míst pro pozorování velryb na světě, zejména během migrace velryb v zimních měsících. Na velryby se sice již vypravit nestihneme, navštívíme však proslulý výběžek ve tvaru velrybí ploutve a máme možnost si pohladit opravdového kajmana, čehož však využijí jen ti odvážnější členové naší výpravy.

Park Marino Ballena
Park Marino Ballena – Zdroj: Shutterstock.com

Odpočinek ve stylu PURA VIDA

Naše kostarické dobrodružství zakončujeme u městečka Sámara, kde nás čeká trocha odpočinku a kde si chceme užít hlavně krásné pláže, pozorování podmořského života a místní pohodovou atmosféru ve stylu PURA VIDA. Toto označení se stalo symbolem kostarické identity a jeho hlavním smyslem je pozitivní přístup k životu, který spočívá v jednoduchosti, optimismu, štěstí a spokojenosti.

Pura Vida na Kostarice
Pura Vida na Kostarice – Foto: Eva Mizerová/se souhlasem Evy Mizerové

Mezi nejznámější pláže v oblasti Sámara patří Playa Sámara a Playa Carrillo, krásná je také Playa Barrigona, na tu je však horší přístup a autem musíte projet dokonce říčním brodem.

Rozmanitý podmořský svět

Pokud nejsou zrovna velké vlny, oblast Sámara nabízí také několik zajímavých lokalit na šnorchlování. Jedním z nejlepších míst je ostrov Isla Chora, který je obklopen korálovými útesy a je domovem různých druhů tropických ryb a mořských živočichů. Zde si užíváme úžasných podmořských výhledů na několikametrové rejnoky, murény i rozličné druhy pestrobarevných ryb. Občas nám naše koupání zpestří skákající rejnoci, kteří se z ničeho nic vymršťují z vody, hejna drobných rybek i kolosální jedinci podobní tuňákům.

Skákající rejnoci v oblasti Sámara
Skákající rejnoci v oblasti Sámara – Zdroj: Shutterstock.com

Kostariku jsme rozhodně nestihli procestovat křížem krážem a některé dominanty – například proslulé vulkány Arenal či Irazú, azurovou řeku s vodopády Río Celeste nebo národní park Corcovado s tapíry a jaguáry jsme si museli nechat na jindy. Pevně doufáme, že se do této překrásné země ještě někdy vrátíme a budeme mít možnost ji znovu poznávat ve stylu PURA VIDA.

 Tipy a postřehy z cest

  • Mnohdy návštěvníka překvapí více setkání se zvířátky ve volné divoké přírodě nebo poblíž obydlených oblasti, než v národních parcích, kde je potřeba bystré oko, štěstí, případně průvodce, který vás na zvířátka upozorní.
  • Cestovatelé, nezapomeňte si do kufru přibalit dobrý dalekohled, brýle se šnorchlem a zařízení pro focení pod vodou.
  • Ubytování spíše než v hotelech a resortech hledejte v domcích poblíž parků, kde toho může být k vidění více i v noci s čelovkou, která se také hodí přibalit.
  • Ochutnejte nabídku pokrmů nabízených v malých stáncích podle silnic, překvapí vás chutě a složení. Empanada, taštičky z kukuřičné mouky plněné různými druhy směsí, Tamales, Enyucados...
  • Kostarika produkuje vynikající kvalitní kávu a čokoládu. Navštívit můžete kávové plantáže a čokoládovny a dozvědět se více o procesu výroby těchto lahodných produktů.

 

Zdroj:

Autorský článek

 

12denní putovámí exotickou Kostarikou nám dalo okusit jen zlomek toho, co tato nádherná země může nabídnout

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!