Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lodičky v soutěskách / foto: Lili

Víkend v Českém Švýcarsku

Máte volný víkend a nevíte, kam vyrazit? Milujete přírodu, ale chcete vidět i něco víc? Pak je pro vás České Švýcarsko tím pravým cílem.

Jsou tu skalní hrady, rozhledny, pohádkový mlýn nebo třeba Sněhurka a sedm trpaslíků. Tohle místo patří k prvním, kde se začala rozvíjet turistika. Dá se projet na kole, projít pěšky nebo objíždět autem.

 

Top 10 Českého Švýcarska:

1. Pravčická brána

Pravčická brána je považována za nejkrásnější útvar v kraji a také za symbol celého Českého Švýcarska. Jako druhá největší pískovcová přírodní brána na světě je světovým unikátem. Dřív se po ní smělo chodit, ale lidi v ní vyšlapali strouhu, tak se už nahoru nesmí.

 

Dostanete se k ní z Hřenska asi po třičtvrtěhodinové chůzi. Kromě samotné brány a nádherných výhledů do krajiny se tu můžete i najíst a napít v Sokolím hnízdě. Žádní dravci vás při tom ale ohrožovat nebudou, Sokolí hnízdo je hotel ve skále.

 
2. Soutěsky

Určitě si nenechte ujít ani dvojici soutěsek na řece Kamenici. Divoká a Tichá soutěska jsou pro turisty otevřeny jen v sezóně a navíc jen v určitých časech. Pěšky tudy neprojdete a když dorazíte po „zavíračce“, máte smůlu. Soutěsky projedete pouze na loďce, na té dostanete od vtipného kormidelníka i výklad o historii a současnosti soutěsek, komentuje podivné skalní útvary, tzv. obyvatele soutěsek.

magazin.cz

 

Projížďka rozhodně stojí za to. Jízda vyjde dospělého zhruba na padesát korun (ceny se mohou měnit). Mezi soutěskami je restaurace s posezením.

 

3. Belveder a další vyhlídky

České Švýcarsko je kraj plný úžasných vyhlídek. Třeba ty u Jetřichovi jako Mariina skála, Rudolfův kámen a Vilemínina stěna jsou jedny z nejhezčích. Belveder ale taky stojí za to. Navíc je tu hotel, kde výborně vaří a dá se tu i bydlet. Takové výhledy ráno z okna, to jen tak neuvidíte. Vyhlídková terasa je na skále vysoko nad řekou Labe, člověk si tu připadá královsky.

magazin.cz

 

Mariina vyhlídka je vážně skvělé místo. Je to skála, na níž je umístěn dřevěný přístřešek, takže se můžete schovat i před deštěm. Je to vyzkoušeno, přežijete tu i pořádnou bouřku. Z Jetřichovic je to pěšky asi půl hodiny, polezete do kopce, po schodech ve skále a nakonec i po železných schodech, ale nebojte se. Zvládnou to i méně zdatní a nahoru vyšplhají i menší děti.

 
4. Trpaslíci

Atrakce pro děti, ale i pro ty trochu větší. Pobaví se tady každý a netrvá to příliš dlouho. Asi 10 metrů od silnice mezi Jetřichovicemi a Rynarticemi žije Sněhurka a sedm trpaslíků. Neplatí se tu žádné vstupné (stejně jako na vyhlídkách). Jeden místní vesničan tu tuhle osmičlennou partičku vytesal do skály, pohádkové postavičky nabarvil a poschovával po obvodu skály. Hra je jednoduchá: kdo jich najde víc vyhrává, Sněhurka je za dva body :-)

 
5. Pohádkový mlýn

Když už jsme u těch pohádek, tak je tu i Dolský mlýn. Točila se tu slavná česká pohádka "Pyšná princezna“. K romantickým ruinám středověkého mlýna dojdete po asi půlhodinové procházce ze strmých schodů, které vedou z Vysoké Lípy. Lehký záběr na kondičku…

magazin.cz

 

K Dolskému mlýnu se váže jedna historka. Prý tu kdysi žili manželé mlynáři, jejichž syn odešel do světa. Jednou k nim na přespání přišel bohatý cizinec. Oni ho v noci zabili a oloupili. Pak se dozvěděli, že to byl právě jejich syn, který se pěkně bohatý vracel ze světa a chtěl je překvapit. Mlynář se oběsil, mlynářka pak skočila do náhonu. Pěkné…

 
6. Šaunštejn

Důkazem toho, že tenhle kraj je vážně pohádkový, je i skalní hrad Šaunštejn. Kdysi dávno tu prý žili loupěžníci. Jediná přístupová cesta je po úzkých žebřících mezi skalami přímo nahoru. Objemný batoh tudy protlačíte jen stěží, raději jděte nalehko. Kdo se sem vydá, nebude litovat, jsou odsud nádherné výhledy.  

 
7. Podzemní továrna

Kdo má už plné zuby pohádek, strašidelných historek i panoramat, může se vypravit pod zem. V Rabštejnu u obce Janská jsou podzemní letecké továrny z druhé světové války. Němci tu dávali dohromady letadla i zbraně.

 

Původně tu byla jen obyčejná textilka, podzemní továrnu tu kopalo celkem 6000 lidí z 18ti zemí světa. Většinou to byli vězni. Poblíž bylo zbudováno asi 30 pracovních táborů, 2 zajatecké a dokonce i 1 koncentrák. Při budování továrny zahynulo minimálně 80 lidí.

 

Dnes tu je expozice dokumentující historii tohoto tajemného místa. Pokud se tu chcete porozhlédnout a nasát atmosféru válečných let, domluvte si to předem. Musí vás být alespoň osm a vezměte si s sebou svetr a baterku.

 
8. Labské pískovce

Komu je pod zemí ouzko a raději by do oblak, může si zalézt na pískovcových skalách. Ne nadarmo se Českému Švýcarsku také říká "ráj horolezců". Kdo umí lézt, hurá do toho, kdo ne, může si najmout instruktora. Po zdolání některé z pískovcových věží se vám díky vyplavenému adrenalinu bude výhled zdát ještě úchvatnější.

magazin.cz


9. Sklárna

České Švýcarsko se kromě všech přírodních krás proslavilo také výrobou skla a křišťálu. V obci Chřibská je nejstarší sklárna v Evropě. Vyrábí se tu známé české sklo. I tady se po předchozí domluvě pořádají exkurze. Můžete si tu i vyzkoušet, jak se sklo fouká. Popřípadě si nějaký ten kousek koupit. Je to tu mnohem levnější než kdekoliv jinde.  

 
10. Růžák

Chcete překonat horské stoupání? Máte šanci! Hans Christian Andersen, který v těchto místech nejednou pobýval, nazval tuto horu „českou Fudžijamou". V bukovém lese, jenž pokrývá tuto vyvýšeninu, lze najít mnoho vyhlídkových míst.

magazin.cz


Není tu sice žádná turistická atrakce (hrad, jeskyně,…), ale výlet na Růžák, jak vrch místní nazývají, vám vřele doporučujeme. Naleznete zde přírodu v její panenské podobě, ne nadarmo bylo toto území vyhlášeno národní přírodní rezervací.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 25