Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Německý Flaeming skate, ráj pro inlajny

Jste blázni do in-line bruslení? A štve vás nedostatek skutečně dobrých tratí ve svém okolí? Máme řešení! Vydejte se do bruslařského ráje nedaleko Berlína.

Pouhých 320 kilometrů od Prahy se nachází oblast zvaná Flaeming skate. Je výjimečná tím, co poskytuje pro bruslařské fanatiky – 190 kilometrů dokonale upravených stezek oddělených od městského či automobilového ruchu.

magazin.cz
Ať už po vlastní ose, či s nějakou cestovní kanceláří, pokud to s bruslením myslíte vážně, musíte do Flaeming skate zavítat. Bezmála dvě stovky kilometrů tratí mají většinou šířku okolo tří metrů a, co je nejdůležitější, perfektní povrch. Spíše než o asfaltu se o něm mluví jako o černém skle.

Našince, který si obuje brusle a vyrazí na některý z okruhů, udiví nejen vynikající povrch, po kterém jedou brusle téměř samy, ale také perfektní připravenost okolí. Do stezky nezasahují žádné větve stromů, z tempa vás nevyrušují ani davy dalších bruslařů, cyklistů či chodců na procházce, jako to známe z českých tratí.

Je na výběr
Dokonalé je také značení okolo cesty, tady prostě nezabloudíte. Každých 200 metrů je umístěn kilometrovník, na křižovatkách a kříženích jsou samozřejmostí přehledné ukazetele. Důkladně, navíc s dostatečným předstihem na přípravu bruslaře, jsou také značena všechna nebezpečná klesání či přejezdy přes veřejné komunikace.

magazin.cz
Nemusíte se bát prudších sjezdů, i když zrovna nepatříte k největším suverénům na "inlajnech". Dojezdy jsou bezproblémové i pro naprosté zelenáče.

Celkem si ve Flaeming skate můžete vybrat ze čtyř okruhu značených RK1 až RK4 a sedmi na ně navazujících uzavřených tras. Královským okruhem je RK1 o délce neuvěřitelných 92 kilometrů, jenž tvoří jakési ohraničení celé oblasti. RK2 a RK3 měří přibližně 11 kilometrů, což stačí tak na protažení svalů před vlastním výletem. Pokud jste chtěli vždy zažít pocity maratónců, vydejte se na poslední okruh RK4, po němž vám v nohou zůstane 43 kilometrů.

Občerstvení podél tras?
Větších porcí kilometrů není třeba se bát, i nováčci s jedinou sezónou na krku se s délkou okruhů dokáží poprat. My jsme během tří dnů ve Flaeming skate najezdili pětaosmdesát kilometrů a přežili jsme v pohodě :-).

Navíc, pokud zvolíte začátek a konec v kempu Oehna, čeká vás zasloužená relaxace na místním koupališti. Zastavit se můžete i ve Skate Aréně, kde je k dispozici 200metrový ovál či hřiště pro in-line hokej.

Kolem stezek je také rozeset nespočet odpočívacích přístřešků, poskytujících stín před žhnoucím sluncem. Zastavit se lze také při pohledu na shluky větrných elektráren, či u historického mlýnu. Odlehlost stezek od civilizace má i své stinné stránky. Dopředu je potřeba myslet na dostatek zásob, ať už k pití či jídlu. Nějaký ten stánek u stezky se sice objeví, ale že bude otevřen, není jistotou.

Předurčeno k bruslení
Krajina je k bruslení doslova předurčena, je velice mírně zvlněná a umožňuje tak vést stezku v dlouhých rovných úsecích. A to jak mezi poli, loukami, které ovšem v jarním období připraví alergikům peklo na zemi, tak i přes lesy, jejichž stín v parném létě s vděkem uvítáte. Do báglu se hodí přibalit i plavky, a to nejen pro odpočinek na zmiňovaném koupališti u kempu Oehna, v okolí stezky lze také nalézt několik zajímavých míst ke koupání.

magazin.cz

Pokud se do Flaeming skate vydáte, nastudujte si alespoň základní německá slovíčka. Lidé jsou sice velmi ochotní, ale anglicky zde umí jen málokdo.

Ne-inlajnová zábava

magazin.cz
Vedle in-line bruslí si můžete v okolí užít i spoustu další zábavy. Je zde například půjčovna šlapacích motokár, opravdovou lahůdkou je třeba projížďka na šlapací drezíně. I tu si tady můžete dopřát.

Nebo co si takhle zajet na tropický ostrov – unikátní projekt, vytvořený v bývalém hangáru. Za 25 euro celodenního vstupného si můžete užívat tropické atmosféry, 30 stupňů Celsia má nejen vzduch, ale i písčitou pláž omývající „moře“. Součástí je stanové městečko, které poslouží k přespání v ukolébavajícím šumu mořského příboje.

Ubytování v místě
Pokud nevyužijete stany na "ostrově", ani zmiňovaný kemp Oehne, stále vám bude k dispozici řada penziónů a hotelů, z nichž některé jsou umístěny přímo u stezky. Cena jedné noci na osobu se pohybuje kolem 25 euro za hotelovou postel, osm euro zaplatíte v kempech. To rozhodně není moc a v kombinaci s relativní blízkostí je tak Flaeming skate výborným tipem na dovolenou ve sportovnějším duchu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 83