Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dekolt / foto: shutterstock

Na letištích z nás udělají naháče

Bezpečnostní skenery, které vizuálně odstraní oblečení z pasažérů, tedy i pasažérek, budou instalována na letištích v USA.

Náhodně vybraní pasažéři na letištích v New Yorku, Washingtonu a Los Angeles budou při odbavení zavřeni do zvukotěsných místností, kde bude jejich tělo nasklenováno do trojrozměrného obrazu.

Místnost se uzavře kolem jejich těla a vyslané mikrovlny, které projdou i oblečením, identifikují kovy, plasty, keramiku, chemické materiály a výbušniny, o čemž informovala Transport Safety Authority (TSA).

Obraz snímaného bude tak podrobný, že pracovníci bezpečnostní služby sedící v jiné místnosti budou moci perfektně rozeznat všechny detaily snímané osoby včetně pohlavních orgánů. “Lidé nemají představu, jak vypadá výsledná grafika obrazů,” řekl Barry Steinhardt, ředitel programu techniky a svobody Americké unie občanských svobod.

Bezpečnostní šmíráci?

Aby byly ochráněno soukromí snímaných osob, bude obličej až do doby, kdy opustí snímací místnost, rozmazaný. A aby si nemohli zaměstnanci obrázky vnadných cestujících vytisknout pro své vlastní sexuální potěšení, nebudou výsledné skeny skladovány.

“Ve chvíli, kdy pracovníci bezpečnosti vyhodnotí obraz a nenajdou žádné abnormality, bude obraz navždy vymazán. Nebude moci si jej vytisknout, přeposlat nebo jinak získat,” vysvětlil mluvčí TSA.

Stále ale zůstane lidem výběr mezi novou a starou metodou. Novou formu 3D prohlídky mohou tedy pasažéři odmítnout. Může však být řešením pro ty, kteří na sebe nechtějí nechat v žádném případě sáhnout.

Ani Evropě se zvýšená bezpečnostní opatření na letištích nevyhýbají a nový systém je v současnosti již zkoušen na letišti v Amsterodamu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 114