Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Matongo / foto: jihlava.cz

Odbočte z dálnice a zajeďte do Jihlavy

Dnešní metropole Vysočiny už existuje stovky let. Vše to přitom začalo přímo pohádkově. Takže, byl jednou jeden…

…hrnčíř s manželkou, který dělal z místní hlíny hrnce a prodával je okolo jedoucím kupcům. Kdysi, tedy někdy ve 13. století, byla na místě Jihlavy jen kupecká cesta spojující Čechy s Moravou a kolem pouze hluboké lesy. Takže ten hrnčíř prodával hrnce, když mu najednou v peci začalo všechno praskat a ukázalo se, že narazil na hlínu plnou stříbra.

 

A v tu chvíli bylo vymalováno. Netrvalo dlouho a už se tu stříbro dolovalo ostošest a stavěly se tu první osady. Proč byste ale měli zavítat na výlet právě sem a právě nyní? Stříbro se tu sice na zemi neválí, ale přesto existuje aspoň sedmička důvodů.

 
1. Tajemné podzemí

Do tajemného podzemí se dostanete přímo z hlavního jihlavského náměstí. Tento labyrint je druhým největším svého druhu v celé zemi. Je 25 km dlouhý, trojpatrový, část je zpřístupněna veřejnosti, při prohlídce mimo jiné uvidíte i proslavenou světélkující chodbu.

 

Proč tu lidé kdysi chodby vyhloubili, to se přesně neví. Jsou na to tři verze, že jsou to chodby po kutání stříbra nebo sklepy, případně vojenské kryty. Jisté je, že za 30leté války se tu lidé schovávali, mohli se svobodně pohybovat z domu do domu a život se přesunul pod zem.

 

Je tu prý někde i ukrytý poklad, který si sem za napoleonských válek schovalo několik bohatých měšťanů, po válce je ale sprovodila ze světa cholera a poklad zůstal někde dole v labyrintu. 

magazin.cz

 
2. ZOO

Jihlavská ZOO leží v údolí řeky Jihlávky nedaleko centra města. Místní tady tomu neřeknou jinak než “Hajlos”. ZOO je tu už od roku 1958 a Jihlavané sem i s rodinami vyrážejí na celé dny. V létě jsou tu kiosky s občerstvením, tobogán, prolézačky a další atrakce, a i když se tu asi nejvíc líbí dětem, i dospělí si tu užijí příjemné odpoledne.

 

Tahle ZOO je známá odchovem vzácných druhů zvířat. Můžete tu vidět třeba nejmenší druh tygra, medvěda, vydry či opice a naopak největšího klokana či tzv. kapybaru - jakési přerostlé morče. Celkem je tu asi 400 zvířat.

 

Uvidíte tu africkou vesnici Matongo nebo třeba jihoamerický pavilón, ve kterém je mlha a prší, takže si tam člověk připadá jako v džungli.

magazin.cz

 
3. Vodní ráj

Když se zapotíte v ZOO, můžete se zajet osvěžit do Vodního ráje. Velký akvapark obsahuje řadu bazénů, tobogánu, venkovních plániček...

magazin.cz

 
4. Městské hradby

Projděte se po městských hradbách, mezi hradbami je tzv. Parkán, tedy něco jako parčík s lavičkami a zelení. Na hradbách údajně dodnes bloudí duch ohnivého Švéda.

 

Prohání se tu o půlnoci, ale jen během podzimních sychravých nocí. Má ohnivou hlavu, žhoucí oči, zpěněného koně a kolem něj se slyšet nářek a pláč. Tenhle duch byl totiž krutý švédský plukovník, který trápil Jihlavany za třicetileté války. Jedné dívce brutálně zavraždil otce a ona se rozhodla, že se pomstí.

 

Plížila se táborem a zaslechla, že plukovníka nezabije ani kulka, ani nůž, jediné skleněná koule. Tu si ta holka sehnala a tou ho zabila. Brutální Švéd dodnes nedošel klidu.

 
5. Kultura

Ani večer se v Jihlavě nebudete nudit. Je tu několik kin, v nichž se vedle běžné produkce každoročně odehrává také Festival dokumentárních filmů. Je tu i letní kino. A divadel hned několik. Tím největším je Horácké, na jehož představení se sjíždějí lidé z celé Vysočiny.

 

Místní blázinec má také své divadlo „Na kopečku“, zdaleka tu ale nehrají jen blázni nebo vlastně ano, blázni do ochotnického divadla. Pod náměstím má scénu divadelní spolek „De Facto Mimo“, jehož hry rozhodně stojí za shlédnutí.

 
6. Jihlavský ježek

Návštěva pivovaru, to je ono. Kdo by si v takových vedrech nerad svlažil rty ve vychlazeném pivě. Vaří tu tzv. Jihlavského ježka, piv je mnoho druhů. Můžete ochutnat a podívat se, jak se tu to pivko rodí. Exkurze, které se tu za pár korun konají ve všední dny dopoledne, se ale musí domluvit týden dopředu.

 

7. Vyhlídková věž a kouzelný zvon

Nadhled nad městem získáte, když vystoupíte po schodech na vyhlídkovou věž kostela sv. Jakuba u hlavního náměstí. Je tu zvon, který se jmenuje Jakub, ale nikdo mu neřekne jinak než Zuzana. Proč?

 

Před 400 lety si Jihlavané objednali slavného zvonaře, aby jim ulil velký zvon, který by všem v okolí dal jasně najevo, že Jihlavané na to mají. Když se v obřím kotli u hradeb vařila zvonovina, přicházeli ženské a házely tam zlaté šperky, které pro ně měly osobní cenu. Nejvíc tam hodila jistá Zuzana. Měla na svědomí mnoho hříchů a tímhle se chtěla vykoupit.

 

A protože na zvon Jihlavané přispěli tím nejcennějším, co měli, když Zuzana vyzvání, dodnes je to prý bere za srdce.

magazin.cz


Bonus: noční pařby a hospody

Když vám vyhládne, musíte si rozmyslet, na co máte chuť. V Jihlavě se dá jíst kde co. Přímo na náměstí je pizzerie a klasické české putyky, u hradeb dole pod náměstím je restaurace se zahrádkou a výtečnou českou kuchyní „U hranatý koule“. Hotovky mají i v „Pivovarské restauraci“ u jihlavského pivovaru, je tu obří zahrádka, místo se najde skoro vždycky.

 

Kdo dává přednost například latinskoamerické kuchyni, ať vyrazí do Amazonie. Je tu netradiční autentický interiér, velký výběr míchaných nápojů, například jen mojita tu mají 8 druhů.

 

Také noční život je v Jihlavě bouřlivý, je to pařící město… Po setmění se tak můžete vydat třeba na náměstí do „Café Etage“. Můžete tu popít, poslechnout si i živou muziku. Tančit můžete třeba v „Disco Clubu Netopýr“, který je hned vedle v podzemním komplexu Radniční restaurace. Je tady i karaoke.

 

Kdo má rád irské pivo i hudbu, zajde si do „Irské“ v Komenského ulici, která vychází nahoře z náměstí. Rockovou náladu vám zase přinese „Rock Cafe Zepelín“.

 

To byly ale jen příklady, hospod, barů, diskoték či vináren je tu dost a dost. Všude se dá dojít pěšky a ještě při procházce nočním městem trochu vystřízlivíte a ráno vám nebude tak zle.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 50