Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Snowboard / foto: shutterstock

10 tipů: cestujte a objevujte ZDARMA

Ať už vyděláváte balík či ne, tyhle možnosti se vám budou každopádně hodit. Jsou totiž zdarma!

1. Půjčení kol

Na kole stihnete při prohlídce města všechno, budete jednoduše rychlejší. V Kodani, Curychu, Bernu či v Helsinkách si můžete půjčit bicykl zdarma. Je vyžadována záloha, kterou složíte před zapůjčením, po vrácení kola do stojanů okolo města se vám vrátí i peníze. Mnoho dalších měst, Paříž, Vídeň, Řím či Lyon nabízí kola zdarma na první půlhodinu. Pak zaplatíte nějaké drobáky…

 
2. MHD

Síť hotelů InterCity Hotels, která má v Německu 27 ubytovacích zařízení a jedno také ve Vídni, nabízí svým hostům úhradu městské hromadné dopravy.

 
3. Ubytování

Pokud je cena za ubytování v hotelu nad vaše finanční možnosti, stále ještě máte jiné možnosti. Například bydlet zcela zdarma. Funguje to jednoduše, je to výměna domácností. Zatímco vy bydlíte u někoho kdekoliv po světě, zmíněná rodinka se zase na oplátku nastěhuje k vám. Tyto výměny umožňuje mezinárodní a globální síť International Home Exchange Network.

 
4. Lyžování

Pokud si chcete zalyžovat zadarmo třeba v Coloradu, vězte, že několik tamních resortů nabízí tuto možnost v rámci svého programu pro dobrovolné pracovníky. V Quebecu vám zase dají jednodenní skipas zdarma za to, že se na Vánoce oblečete jako Santa Claus. No a pokud brzy ráno letíte do Salt Lake City v Utahu, můžete k palubní vstupence dostat i skipas na jeden den v Deer Halley Resort, Park City Mountain Resort nebo The Canyons Resort.

 
5. Sport

Pokud se chcete zadarmo podívat na profesionální sportovce, je to jednoduché. V Utah Olympic Parku, kde se před šesti lety konalo čtrnáct olympijských disciplín, každý rok trénuje hned několik olympijských týmů a připravuje se na významná světová klání. V Lake Placi zase můžete sledovat tréninky krasobruslařů a hokejových týmů. Vše zdarma, samozřejmě…

 
6. Muzea a zoo

Některé z nejvýznamnějších světových muzeí po vás nebudou při návštěvě chtít ani haléř. Například národní muzea a galerie v Anglii, Skotsku či Walesu jsou zdarma. V hlavním městě USA Washingtonu je zase zdarma všech 19 Smithsonian muzeí a národní zoologická zahrada. Stejně tak můžete navštívit zdarma i letecké a kosmické muzeum. Také řada muzeí v Evropě bývá alespoň jeden den v týdnu, či v určitou hodinu zdarma. Například madridské Prado se zdarma otevírá po sedmnácté hodině, kdy do něj proudí davy návštěvníků.

 
7. Koncerty

Významné vystoupení světových hvězd jsou samozřejmě pořádně drahá záležitost, ale občas se v nabídce objeví něco (po celé zeměkouli), co je zajímavé, ale zároveň zadarmo. Tak třeba v Jižní Africe je předskokanem každoročního Cape Town Jazz Festivalu volný koncert na Greenmarket Square, po němž už vypukne hlavní program. V Antibes ve Francii je zadarmo poslední jazzový koncert tamního festivalu a v Montrealu je každoročně několik pódií na Montreal International Jazz Festival volně dostupných pro kohokoliv.

 
8. Filmy

V Paříži každé léto promítají na velké scéně pod otevřeným nebem v ultramoderním Parc de la Villette filmy, probíhající Open Air Cinema festival je zdarma. V americkém Baltimore zase místní muzeum sponzoruje venkovní promítání řady filmů, v Pismo Beach v Kalifornii zase promítají ve středu, také pod otevřeným nebem.

 
9. Prohlídka města

Věřte, nebo ne, ale v řadě měst už dnes fungují dobrovolníci, kteří vás provedou rodným městem a podají vám parádní výklad. Ostatně kdo jiný by ho měl znát lépe, než lidé, co v něm žijí, že? Tihle lidé přitom nechtějí ani haléř, pouze berou šanci provést hosty jako příležitost k seznámení, navázání nových kontaktů, případně šanci, že jim podobnou službu doma oplatíte. Průvodce si lze domluvit přes e-mail či telefonicky nejlépe několik týdnů před plánovanou návštěvou místa.

 
10. Podcasty

Pokud nechcete chodit po městě s průvodcem, můžete si do svého MP3 přehrávače nahrát průvodce automatického formou podcastu. V Evropě existují podcasty k Louvru, Versailles, Colosseu či Sixtinské kapli a k mnoha dalším místům. Najdete je například na stránce Zevisit.com. Také Open House New York nabízí podobnou službu, podcasty zdarma jsou dostupné k většině pamětihodností ve městě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 48