Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
La Tomatina / foto: Shutterstock

Pořádně ulítlé světové slavnosti

Planeta je přeplněna šílenostmi nejrůznějšího druhu. Někde po sobě házejí rajčaty, jinde zase pomeranči, onde pořádají mistrovství v plavání bažinou… Ale na druhou stranu je fajn, že svět není fádní, nudný a všude stejný.

S rajčaty na kohokoliv

La Tomatina je festival rajčatových soubojů, který se každoročně v srpnu koná ve španělském městě Buňol poblíž Valencie. Desítky tisíc účastníků z celého světa se sem sjede, aby v brutální bitvě naházely na všechny okolo tuny přezrálých rajčat.

 

Festival La Tomatina trvá týden, zahrnuje muziku, tanec, ohňostroje, ale největší pozornost je věnována rajčatobijcům. Je to obrovský tahák, město má jen okolo 9 tisíc obyvatel, během La Tomatiny přijíždí až 40 tisíc turistů.

magazin.cz

 

Ačkoliv má festival poměrně dlouhou tradici, dnes už se pořádně neví, jak vznikla právě rajčatová bitva. Jisté je, že La Tomatina se koná na počest svatých patronů města. Co se rajčat týká, existuje teorie, že vše vzniklo, když obyvatelé zaútočili při slavnosti právě rajčaty na své městské zastupitele. To by dávalo smysl, nicméně po tom už nikdo nepátrá a všichni se hlavně tím vším rajčatovým mumrajem dobře baví.

 

Slavnost byla zakázána jen po dobu Francovy diktatury, po jeho demisi v 70. letech minulého století souboje znovu ožily.

 
Bitva pomerančů

Podobné zbraně používají v italském městečku Ivrea. Tam každoročně během Velikonoc znovu přehrávají středověké povstání místních, kteří během něj svrhli nelítostného a zlého krále. Místo tehdejších zbraní, mečů, používá partička až 3 tisíc lidí jednoduše pomeranče. Těmi útočí všichni na všechny.

 

Když je chladné počasí, používají bojovníci z pochopitelných důvodů přilby. Není totiž dvakrát příjemné dostat zmrzlým pomerančem do zátylku…

 
Šampionát v plavání bažinou

Ve velšském Llanwrtyd Wellsu mají šampionát pro dokonalé Jožiny z bažin. Koná se tam totiž mistrovství světa v plavání močálem. A není to ledajaká záležitost, účastní se jí desítky motivovaných týpků, kteří 120metrový močál překonají za 1:35 min.

magazin.cz

 

Plavci jsou vyzbrojeni šnorchlem a ploutvemi, nesmějí užívat konvenční plavecké styly, takže nejlepší je zvolit čubičku. A ačkoliv bizarní je už i sama událost, někteří soutěžící ji vylepšili i svými kostýmy. Letos třeba plavali v pyžamech, jiní v přestrojení a jeden muž si dokonce na záda přivázal žehlicí prkno a žehličku.

 

Na tomtéž místě se koná i šampionát v průjezdu močálem na horském kole. Závodit může kdokoliv, kdo dorazí, ale pozor, rekord je okolo 48 vteřin.

 
Prasečí festival

Jednodenní slavnost La Pourcailhade se koná v srpnu ve francouzském Trie sur Baise. Vepříci jsou hlavními hrdiny a jsou všudypřítomní. Dělají se tu soutěže v napodobování zvuku prasat, a to třeba v následujících kategoriích: když se prase narodí, jaký dělá zvuk, když souloží, co ze sebe vydává za zvuky, když ho kastrují… atd. Dále mezi sebou závodí selátka a koná se spousta dalších povyražení.

 

To celé doprovází hromady jídla, litry pití, hraje živá hudba a všichni se skvěle baví.

magazin.cz

 
Seznamovací slavnost

Je divné myslet si, že Irové, kteří milují pití a hospody, mají problémy se seznamováním, přesto tam už od 19. století funguje seznamovací festival, během něhož původně mladé dámy poznávaly a flirtovaly se společensky přijatelnými mladými chlapíky. Tehdy to bylo jedno z mála míst, kde se to hodilo.

magazin.cz

 

Nyní se vše samozřejmě posunulo a modernizovalo. Měsíc trvající slavnost je zasvěcena popíjení, tanci a bujarým oslavám ve smíšené společnosti. Párty jsou každý víkend, pořádají se rychloseznamovací večírky (speed dating), probíhá šampionát v barbecue a volí se král a královna slavností.

 
Vše se odehrává v irském městě Lisdoonvarna.
 
Buvolí slavnost

Farmáři z filipínského města Pulilan opravdu milují své buvoly, kteří jim pomáhají orat půdu. A tak každoročně přichystají pro své věrné pomocníky opravdový ráj. Alespoň si to myslí. Dopřejí jim masáže, navoní je parfémy, oblečou do nejrůznějších hadříků, pomalují barvami a hrdě vedou ulicemi města.

 
Podivínští Finové

Co se týká podivností, v těch nejspíš ze všech národů vedou Finové. Pořádají se tam totiž neuvěřitelné a vážně šílené šampionáty prakticky v čemkoliv. Finové třeba založili mistrovství světa v nošení žen, hodu mobilem do dálky, bahenním fotbalu, saunování a rychlostním pojídání hrášku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 120