Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Duncan Zuur / foto: Reuters

Wakeboarding na náměstí v Benátkách

Celý život o tom snil. Až nyní se mu to ale podařilo. Holanďan Duncan Zuur si asi jako jediný pořádně užívá nejhorší záplavy za posledních 25 let v Benátkách a na wakeboardu se projel slavným náměstím Sv. Marka.

Lidé okolo byli úplně vedle, když na zaplaveném náměstí spatřili wakeboardistu v přilbě, který udělal pár obloučků, za ním tryskala voda, pak se sbalil a s úsměvem zmizel.

 

Tým okolo Zuura se vynořil ze svého úkrytu v podloubí, okamžitě připravil nádobíčko a šílený Holanďan se vydal na spanilou jízdu napříč náměstím.

 

Zuurovo dobrodružství bylo pro Benátčany i hrstku turistů alespoň částečným vytržením z nepříjemností, které záplavy provázejí. Taky za něj Duncan sklidil potlesk vestoje a úsměvy. Vše přitom proběhlo tak rychle, že policie nestačila zareagovat.

magazin.cz

 

Protizáplavový systém až za 3 roky

Za všechno může kombinace silného deště a větru, díky němuž stoupla hladina laguny okolo Benátek o 135 cm nad normál. To je nejhorší situace od prosince 1986 a čtvrtá nejhorší v moderních dějinách města. Vůbec nejvíce vody bylo ve městě v roce 1966, celých 194 cm. Město, zvyklé na cestovní ruch, proto turisty vyzývá, aby raději zůstali doma.

 

Menší záplavy jsou přitom v Benátkách běžné, dochází k nim i několikrát za rok. V souvislosti s těmi velkými se často hovoří o tom, že Benátky budou jednou zcela zatopeny. Italská vláda utrácí miliardy euro, aby vytvořila protizáplavový systém, ale ten bude k dispozici nejdříve za tři roky.

magazin.cz

 

„Záplavy přicházejí rychle. Během dvaceti minut byla voda všude, bylo frustrující vidět, jak rychle hladina vystoupala,“ popsal italské televizi letošní záplavy jeden z benátských obchodníků.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 166