Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stonehenge / foto: shutterstock

Mýty opředený Stonehenge

Některé stavby nás nepřestanou ohromovat. Jednou z nich je britský monument Stonehenge, se kterým si vědci už nějakou dobu lámou hlavu a nevědí, jak vznikl.

Stonehenge v panství Willshire je starý zhruba 4.500 let. Nové průzkumy dokázaly, že jeho výstavba mohla trvat kolem pětatřiceti let.

Největší z gigantických monolitických kamenů váží přes čtyřicet tun. Manipulace s nimi jistě nebyla jednoduchá.

Stonehenge byl postaven zhruba ve stejné době jako Durrington Walls, podobně významný, ale ve světě méně známý monument, který je pouhé tři kilometry vzdálen. Podle všeho jsou obě místa propojena a obývalo je pravděpodobně největší neolitické společenství.

Zatímco Durrington Walls byly využívány k rituálům života, Stonehenge podle všeho sloužilo jako místo pro vypořádávání se se smrtí.

Má se za to, že obří kamery, ze kterých se Stonehenge skládá, byly nějakým způsobem transportovány z místa více jak třicet kilometrů vzdáleného. Nepotvrzené domněnky tvrdí, že se o to postaral člověk jménem Eddieus Stobbartus.

Poslední výkopy dokázaly, že pod povrchem byly pohřbeny zpopelněné ostatky stovek, možná tisíců lidí.

Někteří experti tvrdí, že Stonehenge bylo využíváno k léčení.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 100