Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejšílenější čínská města

Čína je neuvěřitelně zajímavá země, a to hned z několika pohledů. Stačí se podívat na její současná města. Tyhle obří metropole byly ještě před čtyřiceti lety pospojovanými vesničkami.

Slavný komunistický vůdce Mao Ce Tung prosazoval vesnický průmysl a kolektivizaci. Jelikož přivedl zemi až k hladomoru, bylo jasné, že to takhle nepůjde. Před třiceti lety začala politika otevřených dveří, zrychlené industrializace a přechodu do moderního věku.

A jak říkal někdejší čínský vůdce Mao Zedong: „není konstrukce bez destrukce“. Staré struktury nenávratně zmizely (obyvatel se na to samozřejmě nikdo neptal) a místo nich vyrostl nový svět.

Wuhan

magazin.cz
Pokud přijedete do centrální Číny, Wuhan prostě minout nemůžete. Tahle obrovská metropole, ve které žije deset milionů lidí, je rozdělena na tři města, jež jsou v podstatě nerozlučně spojená. Toto město je bizarní už jen proto, co vše se v něm mísí. Jsou tu stovky let staré tradiční budovy a buddhistické chrámy, stejně jako nejmodernější mrakodrapy. A čtvrtina rozlohy města je pokryta vodní plochou.


Dongtan

magazin.cz
Tohle město ani nenajdete na mapě, vždyť v něm bydlí jen dvacet tisíc obyvatel. Zajímavé je ale z jiného důvodu. Zatímco je Čína jako celek největším světovým znečišťovatelem ovzduší, Dongtanem se snaží dělat si ekologickou reklamu. Tohle uměle vybudované město je totiž absolutně zelené a plánované co nejúspornější formou. Inu, nezapře se dědictví Číňanů, kteří mezi lety 600 až 1500 patřili k nejvyspělejším národům. Vynalezli střelný prach, papír, odlévání železa, magnetický kompas atd.


Guangzhou

magazin.cz
Zatímco jiná čínská města se v minulých staletích potácela ve značné chudobě, Guangzhou (dříve Kanton) se vždy těšil prospěchu z obchodu. Jednalo se o součást takzvané Hedvábné cesty, místo, kde se prodávaly a nakupovaly luxusní předměty. Dnes si tato metropole ve svých předměstích stále udržuje nádech devatenáctého století, ovšem moderní centrum periferii stále více pohlcuje.

Dalian

magazin.cz
Tato metropole vypadá poněkud jinak než ostatní čínská velkoměsta. Je to dáno tím, že ještě na přelomu devatenáctého a dvacátého století byla pod správou Rusů, kteří se ji rozhodli budovat podle francouzského vzoru. Zatímco v jiných čínských městech jsou vedle sebe doslova naskládány mrakodrapy, až má člověk pocit, že se skoro nemůže nadechnout, Dalian je vcelku příjemným místem k žití. Najdete tu i jinde v Číně nevídané zelené plochy či fontány v centru. Místo pro novou zbohatlickou vrstvu.


Tianjin

magazin.cz
Nalézá se v Bohajském zálivu, kde se nachází i slušné zásoby ropy a je to také velký solný producent pro celou Čínu. Přesto je Tianjin největší čínské město, které prakticky nikdo nezná. Žije tu osm milionů obyvatel, a to v prostředí, které je typickou obětí rychlého čínského rozvoje. Modernizaci v podobě supermarketů a mrakodrapů musely jít stranou dokonce slavné památky, například antická kulturní ulička.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 93