Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dovolené, při kterých riskujete smrt

Ne každá dovolená musí být pohodovou rekreací.

Možná nepatříte mezi ty, kdo si pod pojmem ideální dovolená představují povalování se na pláži nebo návštěvu zábavního parku.

Ono se pak i kolegům v práci lépe vypráví o tom, že jste se potápěli spolu s žraloky nebo že jste šplhali na Mount Everest. Určitě budou ohromeni, tak trochu budou závidět a dost možná budou také zpochybňovat váš zdravý rozum.

Na těchto dovolených jde na rozdíl od pobytu u moře o život!

Gorilí safari
Když se jdete na gorily podívat do zoo, obvykle se rozplýváte nad tím, jak jsou krásné a hodné. Jenže tam jsou v dobře ohrazeném výběhu. Pokud se vydáte například do Rwandy na speciální gorilí safari, které si můžete projít sami nebo s průvodcem a kde opice žijí volně, zažijete zřejmě dost adrenalinových okamžiků. Malá rada: nedívejte se gorilám do očí. Berou to jako výzvu k útoku!

Potápění se žraloky
Potápění je velmi zajímavý sport, v některých případech ale docela nebezpečný. Ani ne tak na volném moři, jako spíše ve speciálních klecích, kde plavou bílí žraloci a vy si zaplatíte, abyste tam mohli plavat s nimi. Takováhle sranda se pořádá například v Jižní Americe nebo v Mexiku.

Tažený surfing

Surfování samo o sobě je zábava, byť není úplně jednoduché se ho naučit. Vězte, že pokud jste nezvládli základy obyčejného surfingu, do tohohle byste se vážně pouštět neměli. Prkno, na kterém jedete, je tu totiž taženo motorizovanou lodí, v extrémních případech dokonce vrtulníkem. Takhle se jezdí hlavně na Havaji nebo v Austrálii.

Extrémní horská cykloturistika
Z tohoto sportu běhá mráz po zádech. Jeho název zní docela nevinně. Mohlo by se zdát, že se jezdí někde po horách a že tím nejhorším, co vás čeká, je to, že si budete muset vyšlápnout nějaký ten kopeček. Ale chyba lávky!

Tento sport spočívá v jízdě po malých cestičkách v opravdových horách, které vás často zavedou i na útesy, kde bychom se báli byť jen projít, protože hned vedle je stovky metrů hluboká propast, natož tudy projíždět na kole.

Lyžování z vrtulníku
Tohle lze doporučit jen výborným lyžařům, pro které už sjezdovky nepředstavují žádnou výzvu. Sport spočívá v tom, že se necháte vrtulníkem vysadit na nějaké hodně vysoké a člověkem příliš neposkvrněné hoře, kterou si pak hlubokým prašanem sjedete. Jen na sebe nesmíte strhnout lavinu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36