Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.stellasmagazine.com

Kodinhi: Ráj dvojčat

Indická vesnice Kodinhi je zvláštní úkaz – rodí se tam nejvíce dvojčat na světě!

Líheň dvojčat
Je to zvláštní místo – oranžové baráky, náměstíčko, nedaleko divoká džungle. Za normálních okolností by indická vesnice Kodinhi zapadla, jako tisíce jí podobné. Jenže Kodinhi není obyčejná vesnice. Žije tam 2000 rodin a 220 párů dvojčat ve věku od jednoho měsíce do 65 let.

.

Více, než jsme doufali
Lékaři pokládají Kodinhi za zvláštní fenomén. Rodí se zde 6 krát více dvojčat, než kdekoli jinde ve světě! Místní doktor, čtyřicetiletý Krishnan Sribiju, dokonce tvrdí, že dvojčat je v Kodinhi daleko více: „Podle mého názoru jich je 300 až 350. To je dvojnásobek toho, co tu bylo před deseti lety.“

magazin.cz
Je za tím vším jídlo?
Proč se právě v Kodinhi tolik daří dvojčatům? Odpověď na tuto otázku zatím nikdo neví. Zájem o vesničku vypuknul už před 70 lety, kdy se o větším počtu rodících se dvojčat dozvěděl celý svět. Odborníci se snažili přijít na to, proč zrovna v Kodinhi je příroda tak štědrá. Veškeré lékařské pokusy a analýzy však nedospěly k žádným zvláštním závěrům. „Myslím, že celá situace má nějakou návaznost na to, co zdejší vesničané jedí a pijí,“ uvažuje doktor Sribiju.

Ženy z Kodinhi rodí víc
„V Indii – ale i v Asii obecně – lidé nevyužívají umělé oplodnění, při němž dvojčata často vznikají. Všechny děti v Kodinhi byly splozeny přirozenu cestou,“ říká doktor Sribiju. Jeho výzkumy zároveň popírají i další mýty z lékařského světa: například, že dvojčata se rodí především starším nebo vyšším ženám. „V Kodinhi se lidé berou příliš brzy. Matkám je v průměru osmnáct až dvacet let a jsou především menšího vzrůstu,“ dodává odborník. Zvláštní je ještě jeden fakt – ženy, které se narodily v Kodinhi, ale byly provdány mimo region, rovněž porodily dvojčata!

magazin.cz

Afrika rovněž není pozadu
Ale Kodinhi není jediným místem, kde se daří vícečetným porodům. Stejně plodné je i město Igbo-Ora v Nigérii. Tam se rovněž domnívají, že za tímto „zázrakem“ stojí zřejmě stravovací návyky zdejších žen. Jde zatím jen o domněnku, kterou zkoumají vědci z Lagoské univerzity. Ti tvrdí, že ženy v této lokalitě konzumují velké množství sladkých brambor. Že by tato zelenina výrazně působila na potenci?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4