Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Buddhistický chrám vám dá nový život!

Topíte se v problémech? Máte smůlu, neštěstí? Pak si zajeďte do thajské buddhistické svatyně Wat Prommanee...

Atrakce za pár švestek
Wat Prommanee je buddhistický chrám, který se nachází 66 kilometrů severně od hlavního města Bangkok. Jeho zvláštností je, že svým věřícím (i zvídavým turistům) nabízí pocit, že se budou cítit jako znovuzrození. V čem tato prazvláštní kúra spočívá?

magazin.cz

Umírají, aby mohli znovu žít
Když přijdete do hlavního sálu, najdete v něm devět modrých a růžových rakví se zlatým kováním. Řeknete si, k čemu tu jsou? Vždyť tohle není pohřební ústav! Ale právě rakve s celou věcí úzce souvisí. Věřící, toužící po novém životě, totiž musí ten svůj dosavadní, nějak ukončit. K tomu právě slouží rituál pohřbívání. Zájemci o „smrt“ dostanou do rukou květinu a jsou uloženi do rakví, jejichž otvor mniši přikryjí prostěradlem.

magazin.cz

Rituál pohřbívá i dosavadní problémy, smůlu a utrpení
Zhruba minutu a půl setrvávají „mrtví“ v rakvi a poslouchají náboženské písně. Když je pak mniši probudí do nového života, cítí se prý odpočatí, očištění, jako znovuzrození. To je možná důvod, proč do pohřebních rakví denně ulehá stovka Thajců, kteří věří tomu, že společně se „smrtí“ od nich odchází i všechny předešlé problémy a utrpení.

magazin.cz

Začít znovu a s čistým štítem
O této náboženské kúře se rovněž říká, že prodlužuje život. Člověk má pocit, že jeho pobyt na zemi tak začíná znovu, s čistým štítem. Taková vize je pro mnohé ustarané a utrápené věřící velkým štěstím. Avšak aby tento rituál měl nějaký smysl, musí dojít k tomu, aby se věřící ze svých chyb poučil a znovu je neopakoval. V opačném případě hrozí, že se neštěstí a těžký úděl vrátí... A co pak? Zřejmě nezbude nic jiného, než přijet do tohoto kláštera znovu a „umřít“ podruhé, potřetí, popáté, podesáté...

magazin.cz

6 let a spoustu nových životů
Naštěstí tato procedura není nikterak finančně nákladná. Mniši si za ní účtují jen drobný příspěvek, který jim umožňuje tento „byznys“ vykonávat. „Děláme to už šestý rok a zájem je veliký,“ říká jeden ze „svatých mužů“. Pravda, který smrtelník by nechtěl dostat druhu šanci a začít znovu?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1