Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Hrob Oscara Wildea se už nesmí olíbávat!

Známý anglický spisovatel Oscar Wilde je pohřbený tam, kde zemřel – ve Francii. A jak je vidět, i více než sto let po smrti má své příznivce, kteří jeho hrobku prý ničí svými polibky…

Náhrobní kámen plný polibků
Známý anglický dandy a tvůrce románů, Oscar Wilde, odpočívá na hřbitůvku Père Lachaise v Paříži. Jeho hrob žádný z návštěvníků nepřehlédne – nejenom, že jde o unikátní dílo modernistického sochaře Jacoba Epsteina, který spisovatelovu hrobku vyzdobil asyrským andělem – ale především jsou zde nepřehlédnutelné polibky, který náhrobní kámen doslova zaplavují.

magazin.cz

Rtěnka „žere“ kámen
Tento „líbací zvyk“ prý vznikl v roce 1999, když kdosi vtisknul na Wildův náhrobní kámen první polibek. Následovala další enkláva pus a dnes je hrobka slavného spisovatele doslova zaplavena otisky rtů v různých barevných provedeních (dle používaného typu rtěnky návštěvnice). Ale jak to tak vypadá, tak na veškeré důvěrné projevy fanoušků bude vydáno embargo. Důvod je prostý: rtěnka se prý po čase začne vpíjet do kamene a tím ho prý poškozuje.

Oscar bude mít od živých trochu odstup
Proti ničení náhrobku rázně vystoupil i jediný žijící potomek Oscara Wildea, jeho vnuk Merlin Hollad. Ten se zasadil o to, aby hrobka jeho dědečka byla zrenovována a opatřena skleněnou bariérou proti polibkuchtivým turistkám. Možná, že tím ulehčil i samotnému nebožtíkovi. O něm je známo, že ač byl ženatý, tíhnul spíše k mužům.

magazin.cz

Tradice trvá. Když ne náhrobek, tak alespoň strom…
Jak je vidět, fanouškové Oscara Wildea se však jen tak snadno nevzdávají. Podle posledních informací si vzali jako „líbací terč“ strom, který je poblíž hrobky. Takže tradice barevných polibků čile pokračuje. Snad se proti ní brzy neohradí ochránci přírody.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1