Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Isaac Asimov / foto: Youtube/vycska

Předpověď Isaaca Asimova z roku 1983 je až neuvěřitelně realistická

Americký spisoval patřící ke zlatému věku sci-fi je známý hlavně díky svým knihám, z nichž mnohé získaly významná ocenění. Překvapující jsou však také jeho předpovědi, které detailně popisují fungování budoucího světa.

V rozhovoru z 1. prosince 1983 se Isaac Asimov zamýšlí nad zajímavou otázku: „Jak bude svět vypadat za 35 let?“ Podle slavného spisovatele, který byl zároveň tvůrcem zákonů robotiky, se budoucí svět bude ubírat několika hlavními směry:

Robotizace a automatizace

Podle Asimova lze očekávat, že se podstatnou součástí života každého jednotlivce stane počítačová věda a robotizace. Doslova říká: „Počítače se stanou běžnou součástí všech domácností a rostoucí nároky společnosti znemožní život bez technologií. Tím, že počítače nahradí stará zaměstnání zcela odlišnými, bude muset být společnost počítačově gramotná, aby mohla fungovat ve světě špičkových technologií.“ Masivní robotizace má vést ke změně pracovních návyků, nikoliv však k nezaměstnanosti. Asimov věřil, že technologický pokrok stále vytváří více pracovních míst, jelikož vznikají nová povolání. Roboti mají nahradit lidský faktor v manuální a opakující se činnosti, lidé by naopak byli odpovědní za jejich výrobu, opravu, instalaci a design.

Robotizace

Vzdělávání

Také v systému školství vidí Asimov změnu, za kterou stojí právě nové technologie. Tradiční metoda učení tak bude ustupovat a postava učitele se postupně transformovat z někoho, kdo místo frontální výuky plné dat a pouček bude vzbuzovat ve studentovi zvědavost a touhu dojít si ke zjištění sám. Počítače jim pak mají usnadnit přístup k potřebným informacím.

Počítačová gramotnost

Znečištění planety

Ani otázka životního prostředí nebyla Asimovi lhostejná. Sám se svěřuje, že rozvíjející se industrializace povede k neovladatelné produkci odpadu, což společně s lidskou nezodpovědností může změnit přírodní prostředí na skládku a stát se celosvětovou hrozbou. Doufá však, že tento problém vyřeší technologické vynálezy spolu s kolektivním vědomím odpovědnosti vůči planetě.

Znečištění

Vesmír

Ohledně zkoumání vesmírného prostoru byl Asimov více než optimistický. Předpokládal, že člověk bude mít stále větší zájem dobývat mimozemský prostor a hledat nový domov pro lidstvo. „Člověk vstoupí do Vesmíru, aby tam zůstal,“ řekl Asimov. Při pomyšlení na Mezinárodní vesmírnou stanici, kterou od roku 2000 nepřetržitě obývá posádka 2 až 6 astronautů, zjistíme, že ani zde nebyl daleko od pravdy. 

Předpověď Isaaca Asimova z roku 1983 je až neuvěřitelně realistická

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!